A hongkongi kormányzat veszi át az irányítást a közszolgálati média felett

A hongkongi kormányzat pénteken jelentette be, hogy az RTHK (Radio Television Hong Kong) hongkongi közszolgálati műsorszolgáltató vezetője hivatali ideje letöltése előtt leköszön, helyét pedig Patrick Li belügyminiszter-helyettes veszi át március 1-jétől – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Képtalálatok a következőre: Radio Television Hong Kong

Hírdetés

Leung Ka-wing, az RTHK jelenlegi elnökének megbízatása augusztusban járt volna le, ám a szolgáltató teljesítményét az utóbbi hónapokban súlyos kritika érte a kormányzat részéről. Az elnök távozásának bejelentését követően röviddel a hongkongi kormányzat jelentést is kiadott az RTHK-val kapcsolatos hiányosságokról – egyebek mellett szerkesztői elégtelenségeket és az átláthatóság hiányát kiemelve. A jelentésben hangsúlyozták: a vizsgálat során gyenge elszámoltathatóságot tapasztaltak a szerkesztői döntéseket illetően
   
Az 1928-ban alapított, három televízió- és hét rádiócsatornát működtető RTHK számára a működését szabályozó charta biztosítja a szerkesztői szabadságot. A teljes mértékben kormányzati támogatásból fenntartott szolgáltató azonban a kormányzat, valamint a pekingi központi vezetés nemtetszését váltotta ki azzal, ahogyan a Hongkongban 2019-ben zajló kormányellenes tüntetésekről tudósított.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »