A Hlas hivatalosan is javasolta Peter Pellegrinit államfőjelöltnek

A Hlas hivatalosan is javasolta Peter Pellegrinit államfőjelöltnek

A Hlas-SD parlamenti képviselői hivatalosan is javasolják Peter Pellegrini házelnököt államfőjelöltnek. A javaslatot hétfőn Róbert Puci, a Hlas-SD frakcióvezetője adta le a parlament iktatójában. A javaslatot a Hlas összes parlamenti képviselője aláírta, tehát mind a 26-an.

A jelölti javaslat beadásával, valamint a többi törvény által előírt dokumentummal teljesítették azt a kulcsfontosságú feltételt, melyet a szlovák alkotmány előír – közölte Puci azzal, hogy a Hlas képviselői teljes mértékben támogatják Pellegrinit személyes döntésében az elnökválasztáson való részvételben.

A szlovák törvények szerint az lehet államfőjelölt és indulhat a választásokon, akit vagy legalább 15 parlamenti képviselő javasol, vagy sikeresen begyűjt legalább 15.000 aláírást a választópolgároktól.

A törvény értelmében bármely, szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgár jelöltetheti magát államfőnek, ha a választások napjáig betölti legalább 40. életévét.

Hírdetés

A szlovákiai elnökválasztás első fordulóját március 23-án, a másodikat pedig (ha erre szükség lesz) április 6-án tartják. Zuzana Čaputová jelenlegi államfő mandátuma június 15-én jár le, de nem indul újra a posztért.

A választási kampány már javában tart, a jelöltek fél millió eurót költhetnek kampánycélokra. A kampány 48 órával a választások napja előtt ér véget.

Idáig Pellegrinin kívül Ivan Korčok és Ján Kubiš volt külügyminiszterek jelezték indulási szándékukat. Aláírásokat gyűjt Beáta Janočková, a Kirekesztett Szülők Jogaiért Kezdeményezés alapítója, valamint Marta Čurajová, aki független, apolitikus, nemzeti jelöltként határozza meg magát. Indul a választáson Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, és felmerült Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, valamint Andrej Danko SNS-elnök, parlamenti alelnök indulása is.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »