A hajléktalan-kérdésről szerveztek konferenciát

A hajléktalan-kérdésről szerveztek konferenciát

A hajléktalan-kérdésről szerveztek konferenciát Jakubec Ágnes2024. 10. 04., p – 15:12 Dunaszerdahely |

„A hajléktalan problémakör effektív megoldása” címen, első alkalommal szerveztek szakmai konferenciát a dunaszerdahelyi városházán. A találkozót a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal hívta össze a Közoktatási, Szociális, Sport és Kulturális Főosztály szervezésében.

A konferencián részt vettek a Nagyszombat Megyei Önkormányzat munkatársai, a hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezetek képviselői, az állami és városi rendőrség munkatársai, a Munka, Szociális- és Családügyi Hivatal, a kórház, valamint a Komáromi Városi Hivatal munkatársai. A konferencia összehívását Hájos Zoltán polgármester kezdeményezte és nyitotta meg. Nagy Darina hivatalvezető elmondta, céljük az volt, hogy több szemszögből megvizsgálják ezt az összetett problémát, különböző oldalról meghallgassák a szakemberek véleményét és meglátását, ütköztessék az érveket és az ellenérveket és próbáljanak megoldást találni. 

„A hajléktalanok problémája mindannyiunkat érint, mindenki egy kicsit más szemszögből látja, ezért szerettünk volna teret adni a különböző véleményeknek. A találkozót a polgármester kezdeményezésére hívtuk össze. Sok panasz érkezik a városi hivatalhoz is, régóta foglalkozunk a problémával” 

– mondta Nagy Darina és hozzátette, hogy a dunaszerdahelyi hajléktalanszálló az egyetlen a járásban. Az épület 2023-ban került a város tulajdonába, a Szlovák Állami Vasutaktól vásárolták meg 318 ezer euróért. A hivatalvezető elmondta, hogy nemrégiben beadtak egy pályázatot az épület teljes felújítására. A hajléktalanszálló kapacitása 12 fő, és csak azok a hajléktalanok vehetik igénybe, akik nem fogyasztanak alkoholt. 

Hírdetés

„A hajléktalanok napközben leginkább a városközpontban tartózkodnak, a Kék Duna áruház környékén, mivel a hajléktalanszálló messzebb esik a városközponttól. Többen csoportosulnak ott, olyanok is, akik nem életvitelszerűen tartózkodnak köztereken, tehát van bejelentett lakcímük, lahatással bírnak valahol. Az elején felvázoltuk a problémát, majd meghallgattuk a különböző tapaszatalatokat és ötleteket is kaptunk. A hajléktalanok problémája közös felelősségünk. Abban mindannyian egyetértettünk, első helyen a megelőzés áll, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, amely késöbb azt eredményezi, hogy az utcára kerülnek. A civil szervezetek szerint elengedhetetlen a terepmunka, a személyes kapcsolattartás, a beszélgetés, meg kell ismerni őket, a történetüket, miért kerültek az utcára. Ki kell építeni velük egyfajta bizalmat” 

– folytatta Nagy Darina. 

A közrend megzavarása, szabály- és törvénysértés, alkoholizmus, egészségügyi problémák, ezek mind kihívás elé állítják a várost a hajléktalanokkal kapcsolatban. Mivel a hajléktalanok nem rendelkeznek anyagi javakkal, nincs bevételük vagy tulajdonuk, büntetni nem tudják őket a rendőrök, mert nem tudják a kiszabott bírságot behajtani. 

„Városunkban a Közoktatási, Szociális, Sport és Kulturális Főosztály foglalkozik a hajléktalan-kérdéssel, de kimondottan erre problémára szakosodott szociális munkás nincs a hivatalon belül. Folyamatosan pályázunk, de nagyon nehezen találunk olyan valakit, aki terepmunkát végezne” 

– zárta a hivatalvezető.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »