A gyászfeldolgozásról szólt a kórházlelkészségi önkéntesek pécsi szakmai napja

A gyászfeldolgozásról szólt a kórházlelkészségi önkéntesek pécsi szakmai napja

Battonyai János mágocsi plébános, mentálhigiénés szakember tartott előadást a gyászfeldogozás témakörében a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség önkénteseinek február 15-én a pécsi egyházmegyei hivatalban tartott képzési alkalmon.

Battonyai János rendszeresen nyújt lelkigondozást gyászolóknak, és szervez önsegítő, gyászfeldolgozó sorstárscsoportokat a Pécsi Egyházmegye több plébániáján.

A pécsi szakmai napon beszélt a manapság eltűnőben lévő, a gyászhoz kapcsolódó rítusokról, a gyász előszobájáról, a veszteségről, valamint a gyászfeldolgozás szakaszairól. János atya, aki lelkigondozóként végzett a Napfogyatkozás Egyesület módszerspecifikus képzésén, előadásában kitért a gyermekek gyászára is; több hasznos gyászfeldolgozási módszerrel is megismertette a résztvevőket.

Hangsúlyozta: mivel minden ember egyedi, ezért a szeretett személy elvesztése által okozott gyász is egyedi és más.

Hírdetés

A gyász egy folyamat, és mivel folyamat, ezért szabad olyannak lennie, amit aktuálisan érzünk: düh, harag, bánat, érzelem vagy akár érzelemmentesség is dominálhat benne. Egymás után, vagy akár egyszerre.

Az előadást követően az önkéntesek esetmegosztásaival folytatódott, majd a felmerülő kérdések megválaszolásával zárult a találkozó.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kapitányné Légrádi Éva kórházlelkészségi koordinátor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »