A Fővárosi Önkormányzat nem megy bele az öncsonkolásba

A Fővárosi Önkormányzat nem megy bele az öncsonkolásba

Nem érkezett érvényes ajánlat a BKV áramellátási pályázatára, így egyelőre nem tudni, honnan veszi a társaság januártól az áramot. A Főpolgármesteri Hivatal most azt vizsgálja, hogyan lehetne rövidebb időre pályázatot kiírni. Ezt nyilatkozta az InfoRádiónak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. jelezve azt is, bár nem tudják, hogyan vészeli át Budapest költségvetése az idei évet, nem akarják a közszolgáltatásokat korlátozni.

Kiss Ambrus azt is, jelezte, hogy nem akarják a közszolgáltatásokat korlátozni, bár egyelőre még nem tudják, miként vészeli át Budapest költségvetése az idei évet.

Aa BKV sikertelen áramellátási pályázatával kapcsolatban pedig azt mondta: oly mértékben kilőttek az energiaárak, hogy a korábbi évek beszerzési árai mára tízmilliárdokkal emelkedhettek. Közölte, a BKV úgynevezett vontatott energia beszerzésére kiírt éves közbeszerzésére egyelőre még nem érkezett érvényes ajánlat. De ez szerinte önmagában még nem jelenti azt, hogy január 1-jén nem lesz áram a vezetékben. Inkább csak azt: várhatóan olyan magas áron juthatnak végül energiához, ami bizonyosan kigazdálkodhatatlan lesz a társaság számára.

Hozzátette: a főváros elkezdte megvizsgálni – nemcsak a BKV-nál, hanem például a közvilágításnál, illetve vízszolgáltatás esetében is –, hogy hogyan lehetne az évesnél rövidebb időtartalomra kiírni beszerzéseket. Hiszen a gyorsan változó energiapiac mellett nagyon nehézkes lekövetni azt, hogy milyen árakkal lehet számolni. Kiss Ambrus megjegyezte, összehasonlításul a BKV 246 gigawattórát használ föl egy évben, ami háromszor több áram, mint amennyi a fővéros közvilágításhoz kell.

A főpolgármester-helyettes nem gondolja azt, hogy jövőre nem lesz áram. Inkább arra számít, hogy annak

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}

Hírdetés

});

olyan ára lesz, amit nagyon nehéz, sőt, lehetetlen lesz előteremteni kormányzati segítség nélkül.

Meglátása szerint ez a probléma nem kizárólag Budapestet, illetve a BKV-t érinti, mivel ez ugyanúgy igaz lehet a MÁV-ra és nyilván más nagyvárosok tömegközlekedésére is – tette hozzá.

Túlélés

Kiss Ambrus az InfoRádió érdeklődésére a főváros takarékossági intézkedéseire is kitért. Emlékeztetett, hogy a Fővárosi Önkormányzat a nyáron arra kérte a – nem ápolási tevékenységet végző – intézményeit, hogy a hűtési hőmérséklet ne menjen 25 Celsius alá, illetve hogy télen a fűtés pedig 21 fok fölé, mivel minden egyes megtakarított hőfok százalékokban kifejezhető energiamegtakarítást jelent. Előbbi esetében 12 százalékot, utóbbinál pedig 6 százalékot jelent már egy fok is – jegyezte meg a politikus. Majd hozzátette: miután nem tudni, milyen lesz a tél, nyilván azt sem lehet megmondani, mennyit fognak tudni ezzel megspórolni.

A közvilágítás esetében az a döntés hozta a Fővárosi Közgyűlés, hogy mintegy két órával rövidítik a díszkivilágítás időtartalmát, ami 0,86 gigawattóra megtakarítás. Ez mai árakon számolva 500 millió forintot is jelenthet egy év alatt. Kiss Ambrus szerint az igazi megtakarítást azonban a közvilágítás energetikai korszerűsítése jelentené, mi elmondása alapján jelenleg is zajlik, és amit szeretnének felpörgetni. „Egy régi típusú lámpatest cseréje az izzóval együtt 40 százalékos megtakarítást jelent” – magyarázta Kiss Ambrus, aki szerint ezzel a programmal érdemben csökkenthető Budapest közvilágításának költsége, de ennek végrehajtása nem egyik hónapról a másikra történik.

Budapest, a fentieken túl a BKV-nál is megtakarításba kezdett, főként a dízel felhasználásának tekintetében. A főpolgármester-helyettes jelezte, szinte mindegyik cégnél végeznek napelemes programokat, amivel helyben képesek energiát előállítani.

Kiss Ambrus szerint az idei évre vonatkozó számokat viszont csak jövőre, a fűtési időszak végén tudnak majd mondani, amikor már láthatóak lesznek, hogy mit hoznak az említett energiatakarékos lépések. „De azt gondolom, hogy egy jó és helyes irányba indultunk el…

a cél, hogy az évtized végére Budapest közszolgáltatásai annyi energiát használjanak el, mint amennyit a főváros képes megtermelni,

energiafüggetlenné válva a külső tényezőktől” – húzta alá.

A főpolgármester-helyettes azt is közölte: továbbra sem tudni, hogy hogyan vészeli át Budapest költségvetése az idei évet; amit biztosra vesz – más polgármesterek megnyilvánulásai alapján –, hogy ezzel a problémával nem kizárólag a főváros küzd. Szerinte a településeknek lassan arról kell dönteniük, hogy belemennek-e az „öncsonkolás” verziójába, amikor egyesével önként lekapcsolgatják az egyes közszolgáltatásaikat, vagy az utolsó percig kitartanak, még ha nem tudják, hogyan lesz kifizetve a számla. Kiss Ambrus szerint a Fővárosi Önkormányzat az utóbbit választotta, és

nem kívánják korlátozni a közszolgáltatásokat.

Mint rámutatott, Budapest esetében fel sem merülhet a közvilágítás korlátozása, vagy a közösségi közlekedés felfüggesztése, minden más viszont csak elenyésző megtakarítást jelentene, amit társadalompolitikai szempontból kifejezetten káros lenne csinálni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »