A férfiak orra ezért nagyobb

A férfiak orra ezért nagyobb

A férfiak orra átlagosan 10 százalékkal nagyobb, mint a nőké, mégis rosszabb a szaglásuk. Miért van ez?

A férfi és a nő testfelépítése közötti főbb különbségek jól ismertek, és nagy részüknek az okai is tisztázottak. Az erősebb testfelépítésnek és a szőrzetnek evolúciós okai vannak, de miért nagyobb átlagosan a férfiak orra, mint a nőké? Ennek járt utána egy kutatás – írja a Házipatika.com.

Mivel a férfiak teste átlagosan nagyobb, mint a nőké, ezért több oxigénre is van szüksége a megfelelő működéshez, a több levegő beáramoltatásához pedig az orrnyílásnak is szélesebbnek kell lennie. Az Iowa Egyetem kutatócsoportja 38 ember (20 férfi és 18 nő) fejlődését követte hároméves koruktól egészen a húszas éveik közepéig. Azt vették észre, hogy a fiúk orrcsontja bizonyos fejlődési szakaszban sokkal többet nőtt, mint a lányoké.

Hírdetés

Ebben az életszakaszban a fiúknak az izomtömege kezd nőni, míg a lányoknál inkább a testzsír mértéke változik. Mivel az izmok építéséhez és működtetéséhez több energiára – így több oxigénre – van szüksége a testnek, a szervezet az orrnyílások kiszélesítésével kompenzál. Valószínűleg ez az egyik fő oka, hogy a férfiak orra átlagosan tíz százalékkal nagyobb, mint a nőké.

A nagyobb orr azonban nem jár jobb szaglással, sőt: a kutatások szerint ez éppen fordítva igaz. Bár a nők szaglószerve kisebb, a beszívott levegőből agyuk mégis több információt tud hasznosítani, mint a férfiaké. Az orr szaglóhámja és a szaglókéreg közötti agyterületen elhelyezkedő szaglóhagymában – amely a szaglásunkat szabályozza – a nők esetében 40 százalékkal több sejt található (nagyjából 16,2 millió), mint a férfiaknál (9,2 millió). Egyes elméletek szerint a nők jobb szaglásának a párválasztásban lehet szerepe, a jó orr ugyanis a tesztoszteronszint változásait is észlelni tudja. Ez pedig segítette eleinknek eldönteni, hogy a kiszemelt férfi mennyire egészséges, erős, és összességében alkalmas az utódnemzésre.

A nőknek azonban nemcsak a szaglásuk jobb, hanem a látásuk is – legalábbis, ami a színtartományok érzékelését illeti. A New York Egyetem kutatása szerint a normális látásélességű férfiak színlátása elsősorban az alacsonyabb hullámhosszú tartományban (főként a kék és az ibolya árnyalataiban) lehet torzabb, mint a nőké. Ebben a tartományban tehát kevésbé érzékelik a színárnyalatok közötti finom különbségeket. Nagyobb arányban érinti a férfiakat a színvakság valamilyen formája is, ami a legtöbb esetben genetikai elváltozásra vezethető vissza. 

Bár a férfiak a színek azonosításában rosszabbul teljesítenek, a finom mozgásokat gyorsabban észlelik, mint a nők. Mindkét nem erősségének evolúciós okai vannak: a férfiaknak a vadakkal kellett megküzdeniük, ezért az életük múlt rajta, hogy mikor veszik észre a támadó vagy menekülő állatot. A nők ezzel szemben terméseket gyűjtögettek, bizonyos ehető bogyók színe pedig csupán néhány árnyalattal tért el a mérgező fajtáktól – ezeknek az észlelése pedig számukra is létkérdés volt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »