A céltalan gyűlölet újabb ártatlan életeket követelt – összefoglaltuk a pozsonyi kettős gyilkosság részleteit

A céltalan gyűlölet újabb ártatlan életeket követelt – összefoglaltuk a pozsonyi kettős gyilkosság részleteit

A fővárost alig két héten belül már a második súlyos tragédia rázza meg. A Zoch utcai gázolás után szerda este újabb ártatlan életeket oltottak ki. Szomorú egybeesés, hogy az áldozatok közül az egyik ismét egy egyetemista.

Sajtóértesülések szerint a tizenkilenc éves férfi 19 óra után pár perccel tüzet nyitott a Vár (Zámocká) utcán található Tepláreň nevű bárnál, amely az LMBTQ-közösség egyik közkedvelt szórakozóhelyének számít. Az elkövető a bár tulajdonosának elmondása alapján nyolc lövést adott le, majd elmenekült. A helyszínen két férfi életét vesztette, egy nőt pedig súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani, de az állapota már stabil.

Az ügyben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) folytat nyomozást, és többféle verzióval is dolgoznak, tehát hivatalos álláspontot egyelőre nem közöltek. A történtek leírását így csak a sajtóértesülésekre, a helyszíni beszámolókra és a szemtanúk személyes benyomásaira lehet alapozni. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az elkövető a lövöldözés után egy tömegközlekedési eszközzel hagyta el a helyszínt, és visszatért a főrévi (Ružinov) otthonába, ahol a gyilkos fegyvert kicserélte egy másikra. Ezután a belvárosban bolyongott, közben pedig a Twitter nevű közösségi oldalon folyamatosan aktív volt. Fél nyolc után pár perccel, vagyis közvetlenül a gyilkosság után azt írta, „nem érzek semmilyen megbánást, hát nem vicces?”. Ezt követően is közzétett még különféle üzeneteket, majd az utolsó bejegyzésében úgy fogalmazott, „találkozunk a másik oldalon”.

A rendőrség nagy erőkkel kutatott a férfi után, a belvárosban még egy rendőrhelikoptert is bevetettek. Végül a reggeli órákban tájékoztattak arról, hogy az elkövetőt holtan találták.

Mint kiderült, a gyilkos annak a Juraj Krajčíknak a fia, aki a 2020-as parlamenti választás során a Štefan Harabin által vezetett Vlasť listáján indult.

Már a gyilkosság előtt is voltak arra utaló jelek, hogy az elkövető készül valamire.

A közösségi oldalán ugyanis több neonáci hangvételű bejegyzés jelent meg, sőt, sorozatgyilkosokra is hivatkozott, többek közt Anders Breivikre, arra a szélsőjobboldali terroristára, aki 2011-ben 77 embert ölt meg Norvégiában. Emellett augusztus közepén megosztott egy fényképet is, amelyen a Tepláreň előtt pózolt. A gyilkosság előtt egy nappal annyit írt, „meghozta a döntést”, majd a gyilkosság reggelén hozzátette, „végre lesz hajtva”. A délutáni órákban közzétett egy 65 oldalas kiáltványt, amelyben a zsidók és az LMBTQ-közösség elleni erőszakot hirdette. A dokumentumból kiderült, hogy már 2019 óta fontolgatta az ámokfutást, de csak akkor döntötte el végleg, amikor idén májusban értesült a 18 éves Payton Gendron esetéről, aki tíz embert ölt meg az amerikai Buffalo városában. Továbbá azt írta, több célpontot is kinézett, de ezeknek a listáját nem teszi közzé. Állította, ha túléli az első estét, akkor újra le fog csapni.

A fentiek alapján tehát nyilvánvalónak tűnik, hogy az elkövető az LMBTQ-közösséggel szemben érzett gyűlöletből követte el a gyilkosságot. Daniel Lipšic speciális ügyész ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a nyomozás még csak kezdeti stádiumban van, de eléggé valószínű, hogy valóban ez motiválhatta a gyilkost. Emellett megjegyezte, egyelőre semmi sem utal arra, hogy az elkövető ismerhette az áldozatait.

„Azelőtt, hogy a rendőrség elfogta volna, valószínűleg öngyilkos lett”

– közölte a speciális ügyész.

Elárulta, már tudják, honnan szerezte a fegyvert, de bővebb tájékoztatást erről nem ad. Elmondása szerint a hatóságok kiemelt figyelemmel követik a közösségi oldalakon a szélsőséges megnyilatkozásokat, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő újabb ilyen tragédiák.

A közösségi oldalakon felbukkanó gyűlöletbeszédet a Szlovák Titkosszolgálatnak (SIS) is ellenőriznie kellene. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök azt mondta, tárgyalni fog az SIS vezetőségével arról, hogyan fordulhatott elő, hogy nem sikerült időben megállítani a gyilkost.

Az elkövető egyébként Heger háza előtt is készített fotókat. A miniszterelnök megerősítette, hogy a képek valóban az ő háza előtt készültek. Ennek ellenére azt mondta, nem félti az életét.

A kormányfő mindemellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szlovákiában emberéleteket oltsanak ki pusztán azért, mert az LMBTQ-közösséghez tartoznak. Úgy fogalmazott, az utóbbi időben számos válságot kell átélnie az embereknek, nemcsak Szlovákiában, hanem az egész világon. Ennek ellenére nem szabad engedni, hogy a mindennapi nehézségekből fakadó düh és gyűlölet a felszínre törjön, és a különféle kisebbségek képviselőin csattanjon.

„Mindenkit felszólítok, de elsősorban a politikusokat, hogy mérlegeljék a kijelentéseiket. A kimondott szónak ugyanis súlya van”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez nemcsak a közszereplőkre, hanem minden állampolgárra vonatkozik, akik a közösségi média felhasználói.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szintén a politikusok felelősségét emelte ki.

„A kisebbség iránti gyűlölet, amelyet sokáig a politikusok ostoba és felelőtlen kijelentései tápláltak, ártatlan emberéletekbe került”

– írta az államfő a közösségi oldalán.

Hírdetés

Hozzátette, már három éve hangoztatja, hogy bizony a szavak is fegyverek.

„Mi, politikusok felelősek vagyunk minden egyes szavunkért. Mégis sokan gyűlölettel töltik meg a teret, meggondolatlanul. Dühít, hogy még egyes ügyészek és bírók sem tulajdonítanak jelentőséget a verbális bűncselekményeknek, és nem tartják őket veszélyesnek”

– vélekedett Čaputová.

 

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke szintén elítélte a szerda este történt támadást.

„Elfogadhatatlan, hogy a társadalom vagy az egyének ilyen, gyűlöletkeltő módon viselkedjenek bárkivel szemben”

– írta Kollár.

Az elhunytak hozzátartozóinak részvétét fejezte ki.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint manapság divat a gyűlölködés, és most két ártatlan ember vesztette életét pusztán azért, mert valaki felült erre a divathullámra.

„Olyan állapotba jutottunk, hogy a napi gyűlöletkeltés a médiában, az ellenzékben, a lelátókon, az utcán vagy a munkahelyeken már megszokottá vált”

– közölte az OĽaNO vezetője.

 

Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztésért felelős miniszter megbocsájthatatlannak nevezte az elkövető tettét. Mint mondta, egy olyan világban élünk, ahol az emberek között a kölcsönös ellenségeskedés a különféle fóbiák falai épülnek.

Richard Sulík, az SaS vezetője úgy véli, a gyűlölet az LMBTQ-közösséggel szembeni kijelentéseknél kezdődött, és most egy gyilkosságba torkollott.

A Smer a közösségi oldalán azt írta, minden emberi életnek egyenlő értéke van, és minden erőszakos gyilkosságot el kell ítélni.

A Hlas a sajtóközleményében azt üzente, felszólítják a szlovák politikai színteret, különösen annak néhány képviselőjét, hogy hozzák vissza a közbeszédbe a tisztességet és a racionális érveket, mert az általuk terjesztett gyűlölet az egész társadalmat beszennyezi.

A tragédiával kapcsolatban a Szövetség is reagált.

„A társadalom nem egyezhet ki a más csoportok és közösségek ellen irányuló, a gyűlölet szította erőszakkal. Olyan időket élünk, amikor a társadalmat a gazdasági és az energiaválság miatt szétfeszíti a bizonytalanság és a jövőtől való félelem. Ilyenkor sokkal könnyebb gyűlöletet szítani mások iránt, mint békeidőkben. Ezért fontos, hogy a társadalom most összefogjon és határozottan elítélje a gyűlöleterőszak minden megnyilvánulását”

– üzente lapunknak a párt szóvivője.

Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak az Inakosť (Másság) kezdeményezés tagjai, akik már évek óta az LMBTQ-közösség érdekeit képviselik, valamint Roman Samotný, a Tepláreň bár tulajdonosa. Samotný a könnyeivel küszködve jelentette ki, hogy ez egy szándékos támadás volt a szexuális kisebbségek ellen. Mint mondta, a gyilkosságot nyilvánvalóan előre eltervezték, nem pedig hirtelen felindulásból történt. Megjegyezte, a szemtanúk szerint a gyilkos legalább 40 percet várakozott a bár előtt, és csak ezután lendült támadásba. Úgy gondolja, a kialakult helyzetért az ország politikai vezetésének néhány képviselője is felelőssé tehető.

Janka Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke a közösségi oldalán azt üzente Tomáš Tarabának (független, korábban ĽSNS) és Gyimesi Györgynek (OĽaNO), hogy ez az a nap, amikor minden egyes állami intézménynek ki kellene függesztenie a szivárványos zászlót, ezzel is gesztust gyakorolva az LMBTQ-közösség számára, hogy a társadalom egy emberként áll ki mellettük. Az említett két képviselő a parlament legutóbbi ülésén beterjesztett egy javaslatot, amelynek értelmében nem lehetne középületekre kirakni a szivárványos zászlót. A javaslatot végül nem szavazták meg a képviselők.

Gyimesi a közösségi oldalán kijelentette, a leghatározottabban elítéli a bárki ellen irányuló faji, nemzeti vagy egyéb indíttatású támadást, és őszinte részvétét fejezi ki az elhunytak családjainak.

„Ugyanakkor azt is elutasítom, hogy két ember megbocsáthatatlan halálából politikai tőkét kovácsoljanak”

– üzente az OĽaNO képviselője.

 

(nar, TASR, Denník N, TA3)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »