A betegségben eltöltött időnek értéke van – Püspöki szentmise a betegek világnapján Székesfehérváron

A betegségben eltöltött időnek értéke van – Püspöki szentmise a betegek világnapján Székesfehérváron

Szent II. János Pál pápa 32 éve kezdeményezte, hogy február 11-e, a Szűzanya lourdes-i megjelenésének emléknapja a betegek világnapja legyen. Ennek alkalmából február 12-én Székesfehérváron, a Szent István király székesegyházban Spányi Antal megyéspüspök a város megjelent papságával kiszolgáltatta a betegek szentségét mindazoknak, akik kérték, hogy testi-lelki gyengeségeikben erőt kaphassanak.

A szentmise elején a főpásztor köszöntötte paptársait, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház megbízott főigazgatóját és ápolási igazgatóját, dolgozóit, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának lelkigondozóit és a híveket.

Spányi Antal püspök a szentmisében Ferenc pápa a betegek világnapjára írt idei üzenetéről beszélt, melyben a Szentatya a betegség idején megélt kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza.

A „Nem jó az embernek egyedül lennie” kezdetű írásában a pápa megszólította a beteget, a családot, a hozzátartozót, az orvost, az ápolót, a lelkipásztori, lelkigondozói munkatársat és mindenkit, aki érintett a betegséget hordozó élethelyzetben.

A Szentatya most azt kéri, hogy a Teremtés könyve szavait a betegekre értsük, azokra, akik rászorulnak másokra: a magára hagyott, a szenvedését nehéznek, elviselhetetlennek érző, azt értelmetlennek tartó embertársainkra – mondta a székesfehérvári megyéspüspök.

Nyugaton azt mondják, hozzásegítik az embert a gyors halálhoz, mert elhiszik, hogy a jólét az élet teljessége.

megtalálja a betegségben eltöltött idő értékét, értelmét. Ilyenkor nagy szükség van az imára. A hívő ember azt is tudja, hogy az elfogadott szenvedés, a kereszt hordozásának felajánlása nagy érték – fogalmazott a főpásztor.

Hírdetés

Nem lehet senki sem közömbös a szenvedők iránt. Világossá kell tenni, hogy mindenki értékes, és senki sem leírható, leselejtezhető. Mindenkit tisztelünk, mindenkit szeretünk: az elesett, a bajban élő, a szenvedő embert is – emelte ki Spányi Antal.

Majd e szavakkal buzdított: „Máriával együtt kérjük az Úr áldását a betegekre, a róluk gondoskodókra, az ápolókra, a gyógyító orvosokra, a szakemberekre, a lelki gondozókra. Mindazokra, akik a betegágy mellett állnak és a szenvedő emberrel találkoznak, segítik gyógyulásukat, erősítik őket lelkileg, imádkoznak értük. Akiknek jóságát megtapasztalják rászoruló embertársaink.” 

Spányi Antal püspök végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegekért érzett egyéni felelősségvállalás mellett fontos, hogy közösségben is hordozzuk a szenvedőket. Isten népének imádkoznia kell a rászorulókért, mert az Egyházban elmondott közös imádságnak nagy ereje van.

A szentség felvételére gyónással felkészült hívek megújították keresztségi fogadalmukat, majd a főpásztor és a papság a megáldott olajjal megkenték a betegeket, és imádkoztak értük.

Több mint 150 idős ember részesült a betegek szentségében.

A szentmisében a zenei szolgálatot a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kórusa végezte.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye/Berta Kata

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »