Rómában megtartották az elmúlt évben felszentelt püspökök képzési fórumát

Rómában megtartották az elmúlt évben felszentelt püspökök képzési fórumát

Szeptember 16. és 21. között tartották az elmúlt évben felszentelt püspökök szokásos római képzési fórumát, amelyen idén több mint 260 püspök vett részt a világ minden részéről, köztük a nagybecskereki megyéspüspök, Mirko Štefković is.

A püspökök minden reggel csendes imádsággal kezdték a napot, majd közösen mutattak be szentmisét, a zsolozsma reggeli dicséretével. Az előadások székhelye a Pápai Szent Pál Apostol Kollégium és az Urbaniana Pápai Egyetem volt. Az előadások alkalmat adtak a püspököknek, hogy betekintést nyerjenek a Szentszék egyes testületeinek tevékenységeibe, emellett módjukban állt megismerni azok vezetőit. Így alkalom nyílt az Egyház jelenlegi helyzetéről és kihívásairól beszélgetni. Az együtt töltött idő jó lehetőség volt az ismerkedésre, tapasztalatcserére az egyes egyházmegyék működéséről, a lelkipásztorok életéről, munkásságáról.

Az újonnan kinevezett püspökök továbbképzési fórumának központi eseményére a Szent Péter-bazilikában került sor, ahol a főpásztorok közösen szentmisét mutattak be, majd lerótták tiszteletüket Szent Péter apostol sírjánál. Ezt követően találkoztak a Szentatyával. Ferenc pápa rövid köszöntőbeszéde után válaszolt a püspökök kérdéseire, majd egyenként kezet fogott mindannyiukkal.

Az utolsó képzési napon Robert Francis Prevost bíboros, a Püspöki Dikasztérium prefektusa és munkatársai válaszoltak a püspökök kérdéseire. A találkozó végén a résztvevők megköszönték a dikasztérium elöljáróinak a továbbképzés lehetőségét, a szervezésnek otthont adó Pápai Szent Pál Apostol Kollégiumnak pedig a szíves vendéglátást.

Hírdetés

„A Katolikus Egyház sokszínűségének megtapasztalása olyan egyedülálló élmény volt számomra, amki a nehézségekkel szembeni kitartásra ösztönöz, reményt ébreszt, és arra emlékeztet, hogy Krisztus milyen gyengédséggel figyel oda mindannyiunkra, külön-külön” – mondta hazatérte után Mirko Štefković nagybecskereki megyéspüspök.

Szöveg: Illés Hajnalka/Nagybecskereki Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: a résztvevők személyes archívuma

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »