A brazil elnök a zsidók háborúiról: „a védelemhez való jog a bosszúhoz való joggá változott”

Brazília és Kína hat pontból álló tervet készített a béketárgyalások megkezdésére Ukrajna és Oroszország között – jelentette be Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kedden New Yorkban az ENSZ Közgyűlés ülésszaka csúcsszintű általános vitájának megnyitóján.

Lula, aki a kezdeményezésről már telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, nem árult el részleteket a tervről. Volodimir Zelenszkij korábban destruktívnak nevezte, és elutasította tervet.

A brazil államfő egyúttal figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy a libanoni konfliktus is olyan súlyossá válhat, mint a Gázai övezeti, és tűzszünetet sürgetett.

A védelemhez való jog a bosszúhoz való joggá változott, ami akadályozza a tűzszünet és egy olyan megállapodás létrejöttét, miszerint a Hamász elengedi izraeli túszait – hangsúlyozta.

Hírdetés

A brazil elnök ismételten az ENSZ reformját sürgette, mondván, hogy a világszervezet nem látja el feladatát, ami minden ember képviseletét és a háborúk megfékezését illeti. Lula az ENSZ Alapokmányának olyan értelmű felülvizsgálatát szorgalmazta, amely felértékeli a Közgyűlés szerepét a béketeremtésben és a világszervezet reformjában.

"A gyarmattartó múlt elfogadhatatlan öröksége, hogy a latin-amerikai és az afrikai országok ki vannak zárva az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagságából" – szögezte le Lula.

Bírálta azt is, hogy a nagyhatalmak minden évben dollármilliárdokat költenek teljes fegyverarzenálok vásárlására, ahelyett, hogy ezeket a forrásokat a szegénység felszámolására, illetve a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítanák. "Az én kormányom legfőbb feladata elérni, hogy senki ne éhezzen" – hangsúlyozta.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »