Az EU fizetne Tunéziának: tartsa vissza a lehetséges migránsokat

Az Európai Bizottság kedden felszólította Tunéziát, hogy vizsgálja ki a rendfenntartó erők migránsok elleni erőszakcselekményeivel kapcsolatos vádakat.

Tavaly nyáron az EU szándéknyilatkozatot írt alá az észak-afrikai országgal, amelynek keretében több mint százmillió eurót ajánlott fel cserébe azért, hogy Tunézia megakadályozza a migránsok Európába indulását a területéről.

A Guardian brit napilap egy múlt heti cikkében arról írt, hogy a tunéziai nemzeti gárda tagjai nemi erőszakot követtek el több migránson. A tunéziai hatóságok tagadták ezt, hamisnak és alaptalannak nevezve őket.

Hírdetés

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője ezzel összefüggésben kedden elmondta: Tunézia egy szuverén ország, és a bizottság elvárja a tuniszi vezetéstől, hogy vizsgálja ki a vádakat.

„Úgy gondolom, a Guardian cikkében szereplő vádakat figyelembe véve nagyon fontos, hogy a tunéziai biztonsági erők által elkövetett állítólagos jogsértéseket az illetékes hatóságoknak megfelelően ki kell vizsgálniuk” – jelentette ki.

Hangsúlyozta emellett, hogy az EU közvetlenül nem finanszírozza a tunéziai biztonsági erőket. „A migráció megfékezését szolgáló programok uniós finanszírozása nemzetközi szervezeteken, tagállamokon és helyszíni civilszervezeteken keresztül történik”. Mint mondta, a bizottság párbeszédet folytat a partnerhatóságokkal azzal a céllal, hogy egy jogszerű, átfogó migrációkezelési rendszert hozzanak létre.

„Az EU álláspontja egyértelmű. A migráció kezelését az emberi jogokkal összhangban kell végezni. Ezzel kapcsolatban vannak nemzetközi kötelezettségek, és természetesen mi is elvárjuk tunéziai partnereinktől, ahogyan a többi partnerünktől is, hogy betartsák ezeket a nemzetközi elveket” – jelentette ki az uniós szóvivő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »