Eltávolították Budapest ikonikus szobrát a Hősök teréről – fotók

Eltávolították Budapest ikonikus szobrát a Hősök teréről – fotók

A Millenniumi emlékmű korinthoszi oszlopán álló, a Szent Koronát tartó Gábriel arkangyal szobrát restaurálásra szállították el.

Felavatása után több mint 120 évvel, hosszas előkészületek után a múlt hét végén leemelték talapzatáról, és teljeskörűen restaurálni fogják az eddig a Hősök terén álló, monumentális műalkotást, a Gábriel arkangyalt ábrázoló szobrot. Az eseményről Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár is közzétett néhány fotót a Facebook-oldalán.

Zala György szobrát 1901. október 24-én avatták fel, azóta csak kisebb, esztétikai javításokat végeztek rajta, most először végeznek restaurálást, amely során az oszlopfőt is megerősítik – írja a Mandiner.

Hírdetés

A lap hozzáteszi: Gábriel arkangyal ikonikus figuráját hetekkel ezelőtt állványozták fel, majd múlt szombaton, sötétedés után emelték ki a helyéről. A szobor körüli munkálatokat már július 22-én megkezdték, és a tervek szerint 2025 első felében fejezik be.

A Nemzeti Örökség Intézete korábbi közleménye szerint 3D-szkenneléssel dokumentálják a szobor minden egyes részletét, ezzel a restaurátorok pontos képet kaphatnak az évtizedek alatt végbement változásokról. Az Andrássy út végén 1894-ben még egy Ybl Miklós által tervezett ivókút állt, mígnem egy évvel később a millenniumi ünnepségekre készülve új koncepció alapján kezdték meg a tér átrendezését. Az Andrássy utat lezáró, a Városliget kapujában lévő tágas területen egy nemzeti pantheont kívántak létrehozni.

Régebben ugyanis más szobrok álltak a Hősök terén, és az eredeti szobrok egy részét – köztük a II. világháború harcai során megsérült Habsburg uralkodókat, Mária Teréziát, II. Lipótot, Ferenc Józsefet, III. Károlyt, és II. Lipótot – a Rákosi-korszakban eltávolították. A teret végül 1932-ben nevezték el Hősök terének, amit akkoriban még virágágyások díszítettek, majd 1938-ban díszburkolatot kapott.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »