Árvízvédelmi beruházásokról is tárgyalhat a kormány kihelyezett ülésén – a nap hírei

Árvízvédelmi beruházásokról is tárgyalhat a kormány kihelyezett ülésén – a nap hírei

6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét a Monetáris Tanács. Szigorú vizsgálatokat sürgetnek az unióban mesterségesen előállított fehérjetermék engedélyezéséhez magyar agrárszervezetek.

Árvízvédelmi beruházásokról is tárgyalhat a kormány a háromnapos, kihelyezett ülésén – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor az operatív törzs ülése után elmondta: a vízügy megkapta a felkérést a tervek elkészítésére. A kormányfő hangsúlyozta: a mobilgátak kiépítése megkönnyítené a védekezést egyes szakaszokon. Megerősítette: az ár Mohácsnál ma este tetőzött, és elhagyja az országot. A miniszterelnök a TV2-nek úgy fogalmazott: komoly veszélyben is voltunk, a Dunán valaha tapasztalt egyik legnagyobb árvízként marad meg a magyar vízügy történetében a mostani.

A fertőtlenítés mellett az ivóvízbázisok védelmét nevezte az árvíz utáni legfontosabb közegészségügyi feladatnak az országos tisztifőorvos. A részletes útmutatót már eljuttatták a közegészségügyi beavatkozásról az érintett önkormányzatoknak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, az árhullám levonulása után az ideiglenes védművek bontására, valamint a helyreállítás előkészítésére összpontosítanak.

25 bázisponttal, 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét a Monetáris Tanács. Közleményében az MNB kissé emelte a jövő évi inflációt előrejelzést, elsősorban a pénzügyi tranzakciós illeték miatt. Így az idei évre 3,5–3,9, jövőre 2,7–3,6, 2026-ban pedig 2,5–3,5 százalék között lehet a pénzromlás.

Az energiaügyi miniszter szerint a zöld átállásban nélkülözhetetlen a földgáz és az atomenergia. Lantos Csaba erről a Nemzetközi Gázkonferencián beszélt. A tárcavezető kiemelte, az energiaválság központi kérdéssé tette a biztonságos energiaellátást, amelyben Magyarország arra törekszik, hogy saját forrásból szolgálja ki a növekvő áramigényt.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a költségvetésben csoportosítsanak át százmilliárd forintot a gyermekvédelemre. A pénzből 44 milliárd forintot az ágazat dolgozóinak bérrendezésére, 16 milliárdot pedig a gyerekek mindennapi jólétének biztosítására fordítanának.

Elkészült a nemzeti népegészségügyi stratégia – közölte az egészségügyi államtitkár. Takács Péter elmondta, az elkövetkező tíz évre határozzák meg a fő célokat, a tennivalókat. Hozzátette: a dokumentum a prevenciós szemléletet helyezi előtérbe.

Hírdetés

Forgalomba hozatali engedélyt kapott Japánban a Richter egyik nőgyógyászati készítménye. A jóváhagyás 10 millió eurót jelent a Richter leányvállalata számára. Az Alyssa egy kombinált tabletta, amely természetes ösztrogénnel kezeli a fájdalmas, görcsös menstruációt.

Szigorú hatásvizsgálatokat sürget az unióban mesterségesen előállított fehérjetermék engedélyezéséhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Baromfi Termék Tanács. Az első, laboratóriumi körülmények között előállított fehérjetermék, egy francia, libamájra emlékeztető termék engedélyezési kérelme ugyanis megérkezett az Európai Bizottsághoz.

Magyarország abban érdekelt, hogy fenntartsa és javítsa gazdasági, kulturális és politikai kapcsolatait Bajorországgal – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ezt hivatalos müncheni tárgyalásai után közölte. A miniszter elmondta: találkozott a bajor kancelláriaminiszterrel, az európai ügyek miniszterével valamint CDU-s parlamenti és tartományi képviselőkkel.

Nem engedélyezi a berlini kormány német fegyverek bevetését mélyen orosz területeken. Olaf Scholz kancellár New Yorkban azt is közölte: Németország a Taurus manőverező robotrepülőgépek átadását is elutasítja, amelyek hatótávolsága mintegy 500 kilométer. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország viszont már szállított Kijevnek 300 kilométeres hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket, de vita van a bevetés jóváhagyásáról.

Komoly eszkalációs kockázatot jelentene, ha Ukrajna a szövetségesek által szállított fegyvereket mélységi csapásmérésre is felhasználhatná Oroszország területén – jelentette ki külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Szijjártó Péter szerint a háború az elmúlt csaknem ezer napja bizonyította, hogy a konfliktusnak a harctéren nincs megoldása.

További támogatást kért Kijev háborús erőfeszítéseihez az ukrán elnök a New Yorkban tartott kétoldalú megbeszéléseken. Az ENSZ közgyűlésére érkezett Volodimir Zelenszkij tegnap német, indiai és japán vezetőkkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Az ABC Newsnak úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok határozott fellépése felgyorsíthatja az Ukrajna elleni orosz agresszió igazságos befejezését a jövő évben.

Svájc is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek népirtásként ismerik el az Ukrajnában, még a szovjet korszakban, 1932-33-ban mesterségesen előidézett éhínséget, a holodomort, amelyben több millió ukrán vesztette életét. A berlini Bundestag és az Európai Parlament 2022-ben hozott határozatot a holodomor népirtásként történő elismeréséről.

Ismét kölcsönös légicsapások voltak Izrael és Libanon között. Emiatt újabb légitársaságok függesztették fel izraeli járataikat. A Wizz Air átmenetileg törölte mai Tel Avivba és Ammanba tartó járatait. A British Airways 48 órára függesztette fel gépei repülését.

Nem Milánóban rendezik meg a Bajnokok Ligája 2027-es fináléját. Így döntött az Európai Labdarúgó Szövetség a San Siro Stadion átépítése miatt, amiről ezidáig semmilyen konkrétumot nem tudtak meg. Az UEFA jövő májusban vagy júniusban jelölik ki a finálé házigazdáját. A 2026-os döntőt Budapesten, a Puskás Arénában rendezik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »