Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Színház M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház e heti elő­adásai: ma 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Six out of Seven, koreográfus: Eoin Mac Donncha (időtartam: 75 perc, szünet nélkül); szeptember 27-én, pénteken 21 órától a főtéren Fire Flow – tűzzsonglőrshow, rendező-koreográfus: Andrei Oțetaru. JEGYEK-BÉRLETEK. Jegyeket és mecénásbérleteket lehet vásárolni a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház új évadának előadásaira. A bemutatóra szóló jegyek 10, a nagycsaládos jegyek 2, a mecénásbérletek 100 lejjel drágultak, a többi jegy ára nem változott az elmúlt évadhoz képest.

Megemlékezés Szárazajtán Szárazajta története vérrel és könnyel írott eseményének 80. évfordulója alkalmából szeptember 26-án, csütörtökön megemlékezést tartanak. A program: 11 órától istentisztelet a szárazajtai református templomban; a Brassói Vándorszínház és Ultima Sacra Társulat Hazám felől, hazám felé című előadása (részlet); a szárazajtai ifjúság műsora; 12 órakor levonulás az emlékműhöz a nagybaconi fúvószenekar kíséretében – beszédet mond Bartha Imre, a Történelmi Vitézi Rend bardóc-miklósvárszéki székkapitánya, Pap Attila lelkipásztor (Sepsiszentgyörgy) felolvassa a neveket; koszorúzás; 12.30-tól szeretetvendégség az imaház udvarán; 13 órától az Eléggé kihalt történet című film vetítése Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, érdemes művész (Budapest) és Benkő Levente történész, író, szerkesztő (Magyarvista) közreműködésével az imateremben; 15 órától hozzászólás, beszélgetés; 15.30-tól terített asztal a résztvevők számára.

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál ELŐADÁS. Segítő kapcsolatok a mesékben. Hogyan segítsek én terajtad? címmel tart előadást Boldizsár Ildikó ma 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ dísztermében a Tudástár rendezvények részeként. Az eseményre regisztrálni kell a Vigadó Művelődési Központ közönségszolgálati irodájában 10–16 óráig vagy a 0730 600 279-es telefon­számon. MESELÁNG KÖZÖSSÉGI MESEMONDÁS. Hozz magaddal te is egy mesét, egy történetet! Meséld el magad, vagy csak hallgass meg néhány jó sztorit jó társaságban ma 20.30–22 óráig Kézdivásárhelyen a Lecsóházban. A mesélnivaló mellé hozd el a családodat, baráti társaságodat, hogy együtt lehessünk a történeteinkben – hívják az érdeklődőket a szervezők. A részvétel ingyenes.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.30-tól Agymanók 2. (magyarul beszélő) és Sirocco és a Szelek Királysága (románul beszélő), 18.30-tól Kálmán-nap (magyar filmdráma), 20 órától Szádra ne vedd (magyarul beszélő); csütörtökön: 16.15-től Barátom, a pingvin (románul beszélő), 16 órától Sirocco és a Szelek Királysága (magyarul beszélő), 17.30-tól Vermes Dorka rövidfilmjei, 18 órától Velünk véget ér (magyarul beszélő), 21 órától Szádra ne vedd (román feliratos). EVA FILMMAKERS FESZTIVÁL. A Művész moziban ma 18 órától Granny’s Gotta Gun – román dokumentumfilm, a filmvetítés után közönségtalálkozó Ada Dumitru rendezővel, 20.30-tól Városbújócska – magyar zenés játékfilm; csütörtökön: 19 órától Árni – magyar filmdráma.

Kiállítás EMŰK. Szeptember 26-án, csütörtökön 17 órától az Incze János Dés-kiállítás záróeseményére kerül sor, amelynek célja, hogy körvonalazza a festőművész személyiségét, jobban körüljárja, felnőttek és gyerekek számára egyaránt láttassa az életmű legfontosabb vonatkozásait. A rendezvényen Fekete Zsolt színművész (FöldSzint Nyitott Műhely) olvas fel a képzőművész könyv formájában is kiadott önéletrajzi jellegű írásából, majd 17.30-kor kezdetét veszi a Jakab Zsuzsa pedagógus vezette Varázsműhely #8, azaz egy játékos, mesés, 5–10 éves gyerekeknek szánt múzeumpedagógiai foglalkozás. A felnőtteknek levetítik a Fischer István rendezte, Incze János Désről készült művészi portréfilmet, amelyhez kapcsolódóan a művészről, a portréfilmről és annak készítőjéről Miklós Szilárd képzőművész, az Erdélyi Művészeti Központban megrendezett tárlat egyik kurátora tart kiselőadást.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Szeptember 28-án, szombaton 11 órától és szeptember 29-én, vasárnap 18 órától a Cimborák Bábszínház stúdiótermében játsszák A három kismalac című elő­adást (rendező: Nagy Lázár József). Érdeklődni, foglalni Szabó Emesénél lehet a 0747 776 413-as telefonon.

Zene ORGONAKONCERT. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma a 18 órakor kezdődő szentmisén, illetve azt követően Vadász Attila orgonaművész orgonajátékát hallhatják.

Hírdetés

Hitvilág 350 ÉVES ÉVFORDULÓ. A Kálnoki Unitárius Egyházközség temploma fennállásának 350 éves évfordulóján szeptember 28-án, szombaton 11 órától őszi hálaadó ünnepi istentiszteletet tart. Az emléktábla elhelyezését és a közös gyülekezeti hálaadást állófogadás követi.

Könyvbemutató TÚRAKALAUZ. Szeptember 26-án, csütörtökön 17 órától könyvbemutatót tartanak a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény helyszínén, a Gróf Mikó Imre utca 11. szám alatt. Molnár Sándor Bodzai-havasok. Kis-Bászka folyó – Tatár-hágó című túrafüzetét bemutatja Miklós Árpád. A túrakalauz a Határjárók a Kárpátokban sorozat hatodik része, amelyet a szerző sajnos már nem élhetett meg.

Tánc NÉPTÁNCOKTATÁS AZ ALAPOKTÓL. Szeptembertől felnőtteknek szóló alapfokú néptánctanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön a Bábel kiskultúrban (Csíki utca 21. szám). Az első alkalmak a társaság kialakulását célozzák, összerázó jellegűek lesznek, ezért a jelentkezés folyamatos, még októberben is lehetséges. Oktatók: Kiss Adorján és Lukács Réka. Érdeklődni a helyszínen vagy Kiss Adorjánnál a 0740 774 675-ös, Kisgyörgy Apornál a 0748 211 721-es telefonszámon.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17 óráig Kézdiszentkereszten a kultúrotthonban és Székelytamásfalván a kicsi kultúrotthonban, illetve 17–18 óráig Bélafalván a kultúrotthonban és Zabolán a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket.

Röviden JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. SÉTA A SZÍVÜNKÉRT. A kézdivásárhelyi W. Wegener parkban szeptember 26-án, csütörtökön sétát tartanak a szív egészségéért. Gyülekező 16.45-kor, 17 órakor orvosi előadás, 17.15-től kezdődik a 3,5 km-es séta. A SEPSISZENTGYÖRGYI SZÍVBETEGEK EGYESÜLETE a Szív világnapja alkalmából rendezvényt szervez szeptember 29-én, vasárnap 11 órakor az Erzsébet parkban a pavilon környékén, amelyre várja tagjait és mindazokat, akiket érdekel a szívünk egészségének megőrzésével kapcsolatos előadás. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Cófalván, Várhegyen, Lécfalván és Feldobolyban, csütörtökön Nagypatakon.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár (telefon: 0267 351 057) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma az Állomás utcai HelpNet (0267 360 520) patika a szolgálatos.

Közösködj, ne háborúzz! A Zöld Nap Egyesület újabb lehetőséget kínál 17 és 31 év közti fiataloknak, hogy kipróbálhassák magukat az Eger melletti Felsőtárkányban a Make Community Not War – Közösködj, ne háborúzz! címmel induló ifjúsági csereprogram keretében. A program az Erasmus+ Program résztámogatásával valósul meg október 22–28. között egri, felvidéki, délvidéki és székelyföldi fiatalokkal. A projekt célja a menekültek befogadása és integrációja inkluzív közösségi programok segítségével. Bővebben a zoldnap.info-n.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »