Elszaporodhatnak a szúnyogok az elárasztott területeken

Elszaporodhatnak a szúnyogok az elárasztott területeken Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 18:22

Az áradások miatt elszaporodhatnak a szúnyogok. „Ezek a fajok tömegesen kelnek ki, mivel már nagyszámú lárvát találtunk” – tájékoztatott Viktória Čabanová, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) biomedikai központjának munkatársa.

Hírdetés

A szakember tájékoztatása szerint ezek a szúnyogfajok több tíz kilométert képesek repülni, az elöntött területek környékén is elszaporodnak. „Néhány településre még mindig nem lehet eljutni, ami megnehezíti a megfigyelést és a beavatkozásokat is. Ezért fel kell készülni arra, hogy sok lesz a szúnyog” – mondta Čabanová.

Hozzátette, hogy bár az árvízi szúnyogok a mi viszonyaink között terjeszthetik a tahyna vírust, de ez általában nem okoz súlyos megbetegedést. „Orvosi szempontból nem tekintjük ezeket a szúnyogokat jelentős vírusterjesztőnek” – magyarázta.

A háziállatokat azonban a szívférgességet okozó Dirofilaria parazitával fertőzhetik meg, ami súlyos esetben az állat pusztulását okozhatja. „Ez a betegség hatékonyan megelőzhető, ezért javasolt a szúnyogszezonban beadni a gyógyszert az állatnak” – mondta Čabanová, és hozzátette, fontos elolvasni a készítmények megfelelő használatáról és az esetleges ellenjavallatokról szóló betegtájékoztatót.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »