Érseki tárlatvezetést tartottak az egri bazilikában

Érseki tárlatvezetést tartottak az egri bazilikában

Sajtóbejáráson mutatta be a felújított egri bazilikát az újságíróknak Ternyák Csaba érsek szeptember 23-án.

A főpásztor elmondta: a templomot azért hívják székesegyháznak, mert itt áll a szentélyben a tanítói, püspöki szék. A székesegyház a helyi egyház meghatározó épülete, főtemploma, mely egyúttal az összetartozást is kifejezi.

A lelkipásztorok számára emlékezetes, hogy itt szentelték őket pappá, a hívek pedig szívesen jönnek ide a főegyházmegye minden tájáról és az ország más részeiből is.

A munkálatok idején is voltak szentmisék az egri bazilikában, ez lassította a kivitelezést, de fontosnak tartották, hogy folyamatosan legyen imádság a falak között.

Ternyák Csaba érsek szerint egy püspök feladata, hogy szolgálja az egyházmegyét és elvégezze a feladatokat, és éljen a lehetőségekkel.

Az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség ilyen nagyszabású beruházásra. „Isten különleges adománya, áldása, ajándéka, hogy szolgálatom idejére estek ezek a munkálatok, s hálás vagyok azért, hogy eszköz lehettem Isten kezében” – fogalmazott a főpásztor.

Ficzek László általános helynök, az Érseki Vagyonkezelő Központ vezetője ismertette: az ötéves kivitelezést megelőzően hosszú előkészítő munkát végeztek, erre külön munkacsoport, fejlesztési bizottság alakult.

Rudolf Mihály és csapata készítette a terveket, ezt követően nem generálkivitelezőt, hanem szakági kivitelezőket választottak. 147 szerződést kötöttek, és ezek közül sokat módosítani is kellett az időközben felmerült igények, változások miatt.

Hírdetés

A kormányzati támogatásból végzett teljes külső és belső felújítás során restaurálták a padló- és falburkolatot, a képeket, freskókat; korszerűsítették a gépészetet, a hangtechnikát. A szentélybe új, a szószékkel és az ambóval stílusban egyező oltár került.

A bazilika környezete is megszépült: körmeneti utat alakítottak ki a korábbi parkolók helyén. Az épület palota felőli oldalán látogatóközpont létesült ajándékbolttal, kávézóval és kiszolgáló helyiségekkel.

Csizmadia István plébános elmondta, hogy a hétvégén nagy eseményre készülnek: szeptember 28-án, szombaton lesz a felújított bazilika megáldása, mely esemény egyben főegyházmegyei találkozó is lesz.

A 10 órakor kezdődő szentmisét a Szent István Rádió és a Szent István Televízió YouTube-csatornája élőben közvetíti.

Szeptember 29-én, vasárnap lesz az egri bazilika másik nagy ünnepe, a Szent Mihály-búcsú, amely a felújítási munkálatok hosszú évei után ismét körmenettel zárul.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Lénárt Márton

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »