Von der Leyen: Az energiaárakat csak "kis mértékben lehet az ukrajnai háború számlájára írni"

Von der Leyen: Az energiaárakat csak "kis mértékben lehet az ukrajnai háború számlájára írni"

Az Európai Unió kész további segítséget nyújtani az ukrán energiaszektornak a közelgő télre való felkészülésben – szögezte le csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Fatih Birollal, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetőjével közös, az Ukrajna energiabiztonságáról szóló IEA-jelentés bemutatása után tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Von der Leyen kiemelte: bár Ukrajna energiaszükséglete az orosz-ukrán háború kitörését követően csökkent, még mindig mintegy 18 gigawattra van szüksége a téli hónapokra.

Elmondása alapján Ukrajna a háború kitörése óta óvatos becslések szerint is már kétmilliárd eurós, átszámítva 788 milliárd forintnyi segítséget kapott az energiabiztonság megerősítésére, és erre további 160 millió eurót, azaz 63 milliárd forintnyi összeget szánnak a kijevi kormánynak.

Mint mondta, az összegből a tervek szerint 60 millió eurót (23,6 milliárd forint) fordítanának humanitárius célokra, további 100 millió eurót (39,4 milliárd forint) helyreállítási munkálatokra. Hozzátette, hogy ezt az összeget a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételekből biztosítanák.

Az energetikai infrastruktúra fele romokban

Emellett von der Leyen három pontban határozta meg az ukrán energiaszektor támogatását, ezek: helyreállítás, összekapcsolás és stabilizálás.

Kiemelte, hogy

a háború kezdete óta az ukrán energiainfrastruktúra fele teljesen megsemmisült a támadásokban,

aláhúzva, hogy ez az arány megfelel a három balti-ország – Lettország, Litvánia és Észtország – teljes energiainfrastruktúrájának együttvéve. Példaként a hőerőműveket említette, amelyek 80 százaléka semmisült meg a harcok kezdete óta, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Litvániában jelenleg éppen egy teljes hőerőmű szétszerelése zajlik, amelyet a tervek szerint Ukrajnába szállítanak, ahol újra összeszerelnek majd.

Hírdetés

Felidézte továbbá az augusztus végén az ukrajnai erőművek, illetve kulcsfontosságú infrastruktúra elleni összehangolt orosz támadást, amelynek következtében milliók maradtak órákra áram nélkül.

Elmondta, hogy az EU megosztja tapasztalatait Kijevvel a kiberbiztonság terén is annak érdekében, hogy az energiaszektor hatékonyabban képes legyen kivédeni az orosz támadásokat.

Mindemellett igyekeznek segítséget nyújtani Ukrajnának abban is, hogy az ország átálljon az újrahasznosítható energiaforrásokra, például napelemekre; ehhez szintén pénzügyi támogatást nyújtanak a kijevi kormánynak.

A dráguló energiáért nem kizárólag a háború a felelős

A délkelet-európai növekvő energiaárakról szóló kérdésre válaszolva von der Leyen leszögezte, hogy

azt csupán "kis mértékben lehet az ukrajnai háború számlájára írni", a drágulás mögött több, összetett ok áll, amelyek közül a klímaváltozást emelte ki. Aláhúzta: az új Európai Bizottság egyik legfontosabb célja, hogy csökkentse az energiaárakat, hozzátéve, hogy ez a többi között az energiaforrások bővítését is igényli.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy Európa megbirkózott az orosz gázról történő leválással és sikerült stabilizálnia energiaszektorát.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke ismerteti az új összetételű Európai Bizottság tagjelöltjeit az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. szeptember 17-én. MTI/EPA/Teresa Suárez)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »