Vízügyi figyelmeztetés: minden egyes cipőnyom ront a gátak minőségén

Vízügyi figyelmeztetés: minden egyes cipőnyom ront a gátak minőségén

Nagyjából 40-50 centiméterrel a 2013-as nagy dunai árvíz szintje alá várják a tetőzést Budapesten és a folyam északi szakaszán – mondta el az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Budapest felett a Dunán mindenütt más-más problémákkal kell szembenézni az árvízi védekezés során.

Mint az InfoRádió a vízügy szóvivőjétől Siklós Gabriellától megtudta, a Szigetközben már harmadik napja a legmagasabb szintű a készültség, hatalmas terhelést kapnak és a töltések a gátak, a tetőzés elkezdődött, ez viszont nem azt jelenti, hogy az árvízveszély elmúlt, mivel nagyon lassú lesz az apadás.

„Egyre többfelé fordulnak elő úgynevezett kísérőjelenségek. Gondolok itt a buzgárokra, fakadóvizekre, és kisebb csurgásokat is észlelnek a töltések között a vízügyes őrszolgálat munkatársai” – fogalmazott.

Ezeken a helyeken azonnal be kell avatkozni, fóliázni, töltéseket magasítani.

A Dunakanyarban más a helyzet.

Hírdetés

„A víz már itt is nagyon magas, de még nőni fog a vízállás. Komáromnál várjuk péntek reggelre a tetőzést, aztán Esztergomban a délutáni órákban. De most úgy tűnik, hogy ezek az értékek a budapestihez hasonlóan mindenhol 40-50 centivel elmaradnak a 2013-as, valaha volt legmagasabb vízállástól” – folytatta.

Csütörtök déli közleményében a vízügy kéri a lakosságot, hogy ne „katasztrófaturistáskodjanak”. Ezzel kapcsolatban elmondta, kétféle védekezés van: ahol zsákpakolás és töltésfigyelés van, ott zavarnak a bámészkodók, mivel mindig mindent figyelni kell.

„Bőven elég egy terhelés alatt álló töltésnek, hogy a vízőrök végigjárnak rajta párszor, és próbálják felfedezni a jelenségeket.

Ha ott még csoportosan kirándulnak is, akkor minden egyes cipőnyom is hagy valamennyi romlást a töltésben, rontja a helyzetét.

Erre kéne odafigyelni, mert minden egyes cipőnyommal egy picivel gyengébb lehet a töltés” – hívta fel a figyelmet.

Komáromban tehát péntek délelőtt lesz tetőzés, Esztergomban a nap második felében, Nagymarosnál szombat reggel, Budapesten a nap második felében. A budapesti tetőzés 850 centi körül lesz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »