Élmezőnyben – a legjobb 10 ország között zárt a magyar válogatott, az idei Nomád Világjátékokon

Élmezőnyben – a legjobb 10 ország között zárt a magyar válogatott, az idei Nomád Világjátékokon

Kazahsztán fővárosában rendezték meg a világ legnagyobb hagyományőrző sportviadalát, szeptember 7. és 13 között, ahol 22 hagyományőrző (nomád) sportban 89 ország 2750 sportolója vett részt. A magyar versenyzők 8 érmet szereztek és ezzel az összesített éremtáblázat 7.-helyén végzett Magyarország. Ezzel a több száz versenyzőt indító közép-ázsiai országokat követve egy nagyon előkelő helyet sikerült szereznie a 89 ország vetélkedésében (többek között megelőzve Mongóliát, Türkmenisztánt, Azerbajdzsánt, Tadzsikisztánt, Kínát, ahol magas szinten és tömegesen űzik a hagyományőrző sportokat).

Magyarországot egy 47 versenyzőből álló válogatott képviselte. A magyar küldöttség vezetője Bíró András Zsolt (volt válogatott sportoló, a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének elnöke) volt, aki mind a mostani rendezvény előkészítésében, mind pedig magának a Nomád Világjátékoknak a létrejöttében alapvető szerepet játszott.

A nemzeti válogatottba az előzetes válogatóversenyeken legjobban teljesítő sportolók kerültek be, a szervezők által megadott kvóták alapján.

A válogatóversenyeket a Nomád Világjátékok magyarországi partnere, a Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége és a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakága szervezte.

Legnagyobb sikert Koczka László, a Magyar Turán Szövetség versenyzője érte el. A kiváló albertirsai hagyományőrző íjász aranyérmet szerzett a pajzslövés 60 méteres számában, és a győzelme mellett egy ezüstérmet is szerzett, 70 méteres török puta céllövésben.

A magyar sportolók 12 sportágban: lovasíjászat, hagyományos íjászat, köböre, tengeilu (lovas ügyességi vetélkedő), lovasbirkózás, qazaqkures (kazak küresz- küzdősport), özbekkurash (üzbég kuras küzdősport), alish (kirgiz) és koresh (tatár) övbirkózás, sólyommal és sassal való vadászat, valamint intellektuális játékok és vetélkedőkben: tokuzkumalak és mangala.

Lovasíjászatban nem kedvezett a szerencse a magyar versenyzőknek, rendkívül gyenge (lassú) lovakat kaptak a sorsoláson, így a négy évvel ezelőtti bajnok Vermes Balázs is csak az összesített 5. helyet tudta megszerezni.

Kiválóan versenyzett a sassal vadászók között Bató Miklós, aki csak egy ponttal maradt le a dobogóról, 4. helyezett lett. Szintén kiválóan versenyzett a solymászok között Szabó Gergely, aki bérelt madárral is bejutott a 8-as döntőbe.

A magyar köböre válogatott (12 fő) is derekasan küzdött, az előző évek eredményeit túlszárnyalva, Törökországtól kapott ki egyetlen ponttal.

 

Magyar éremszerzők:

Küzdősportok

Hegedűs Bendegúz

Hírdetés

III. hely, qazaqkures (kazak küresz),

Kulcsár Dániel 100 kg

III. hely lovasbirkózás

Lakatos Valentin +100 kg

III. hely lovasbirkózás.

Hagyományos íjászat

Koczka László

I. hely pajzslövés 60 m (kalkan),

II. hely 70 méteres török puta céllövés

Barcsai Nikolett

III. hely pajzslövés 50 m (kalkan)

Dr. Hunyiné Domonkos Emőke

II. hely 30 m kazak (zhamby) céllövés

Korény Janka

III. hely török puta cél 60 m

A kiválóan megszervezett nagyszabású rendezvény kapcsán gratulálunk a kazah szervezőknek és Kazahsztán Sportminisztériumának.

Összességében pedig elmondhatjuk, hogy egy sikeres magyar részvétel volt az V. Nomád Világjátékokon, a magyar sportolók méltón és sikeresen képviselték hazánkat!

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »