Már sejteni lehet, hogy hol folytatja a KDH távozó tagja, a szivárványos Holečková

Már sejteni lehet, hogy hol folytatja a KDH távozó tagja, a szivárványos Holečková

Martina Holečková, a KDH egykori frakcióvezetője távozott pártjából, és ezzel a kereszténydemokraták elvesztették egyik parlamenti mandátumukat. Holečková a KDH parlamenti választási listájának harmadik helyéről indult, egy ideig ő volt a párt frakcióvezetője. Egyes politológusok már tudni vélik, melyik pártban folytatja majd karrierjét.

Holečková azután kényszerült távozásra, hogy a párt vezetése és a frakció is „szakmaiatlannak” nevezte azt az általa beterjesztett törvényjavaslatot, ami korlátozta volna az igazságügyi miniszter jogát a jogerős ítéletek felfüggesztésére (nem eltörlésére, csak szüneteltetésére).

Sejthető, hogy a beterjesztésnek valójában kettős célja volt. Ha a KDH-t sikerül mögé állítani, akkor növelni lehetett volna a szakadékot a kereszténydemokraták és a kormánypártok között. Az utóbbi időben néhány témában a KDH ugyanis a kormánypártokkal értett egyet, ráadásul legutóbb már nem vett részt a kormányellenes tüntetések szervezésében sem.

A javaslat azonban idejekorán kivérzett a KDH ellenkezése miatt, ami kiváló okot szolgáltatott Holečkovának, hogy kiugorjon a pártból.

Nem volt túl meglepő a dolog. A választások után frakcióvezetővé emelt Holečková még a PS-bérencnek is nevezett KDH körében is túlságosan szivárványos retorikával rendelkezett, épp azokban a témákban, amelyeknek köszönhetően a KDH egyáltalán bejutott a parlamentbe (az abortusz vagy az LMBTQ-propaganda témái).

Hírdetés

Holečková frakcióvezetőként mindent megtett, hogy a KDH minél inkább a PS alá szoruljon mind döntéshozásban, mind pedig politikai narratívák terén.

Abortusz kapcsán tett túlságosan progresszivista megjegyzései miatt először a frakció éléről mondatták le, most pedig kvázi elengedték a kezét.

A Markíza televíziónak nyilatkozó Radoslav Štefančík politológus szerint Holečková leginább a Demokrati pártba passzolna, ahol képes lenne témákat felvállalni és tálalni a közvélemény előtt.

A mélyatlantista és háborúpárti Demokrati már szerzett egy parlamenti mandátumot magának. A Slovensko-ból kiugró Ľubomír Galko szegődött hozzájuk. Ha Holečková is ott köt ki, akkor a parlamenti választásokon mindössze 2,97 százalékot szerző, Heger-kormány miniszterei által alapított Demokrati a választók egyértelmű akarata ellenére két mandátumhoz is jutna a szlovák törvényhozásban…

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »