Az amerikai ENSZ-nagykövet Izraelt bírálta a polgári célpontok támadása miatt

Az amerikai ENSZ-nagykövet Izraelt bírálta a polgári célpontok támadása miatt

2024. 09. 18.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta az izraeli haderőt, hogy megelőzhető lett volna több segélymunkás és civil halála a Gázai övezetben. A szokatlanul nyílt kritika a fokozódó amerikai frusztráció jele a háború első évfordulójához közeledve – írta meg a Szabad Európa.

Linda Thomas-Greenfield az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben számos segélymunkás és civil halála megelőzhető lett volna a palesztin enklávéban, az izraeli hadsereg viszont nem járt el kellő körültekintéssel.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy hazája továbbra is a humanitárius műveletek támogatását, a segélymunkások és létesítményeik megóvását fogja szorgalmazni.

Elítélte továbbá, hogy az előző héten az izraeli biztonsági erők valószínűleg tévedésből lelőtték Aysenur Eygi török származású amerikai aktivistát egy ciszjordániai tüntetés során.

„Az IDF egy profi hadsereg, és jól tudja, hogyan kell biztosítani, hogy ilyen incidensek ne fordulhassanak elő” – mondta.

Thomas-Greenfield aláhúzta, hogy az Egyesült Államok elvárja az izraeli hadvezetéstől, hogy „alapvető változtatásokat” eszközöljenek, hogy műveleteik ne ütközzenek humanitárius tevékenységekkel, és ne támadjanak iskolákat és más polgári célpontokat.

„Egyértelműen közöltük Izraellel, hogy nincs semmi alapja – abszolút semmi – annak, hogy az erőik tüzet nyissanak az ENSZ jól láthatóan megjelölt járműveire, ahogy az a közelmúltban többször is megtörtént” – tudatta.

Hírdetés

.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a Hamász harcosai valóban megbújnak civil létesítményekben is, ami folyamatos fenyegetést jelent.

Szavai szerint mindez rámutat a tűzszünetről és a túszok kiszabadításáról szóló megállapodás mielőbbi megkötésének fontosságára. Leszögezte, hogy miközben az Egyesült Államok Egyiptommal és Katarral együtt mindent megtesz a folyamat előmozdítása érdekében, ez végső soron politikai akarat és rendkívül nehéz kompromisszumok kérdése.

Ritka, hogy az Egyesült Államok ilyen éles bírálatokat fogalmaz meg nyilvánosan Izraellel szemben.

Több felszólaló is érintette a humanitárius zónát érő, előző heti izraeli légitámadást, amelyben legalább tizennyolc ember életét vesztette, köztük nők, gyerekek és az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) hat munkatársa.

Izrael azt közölte, hogy a Hamász egyik parancsnoki központját vették célba a zsúfolt sátorvárosban, s több terroristát sikerült likvidálniuk. Négyet meg is neveztek, akik a tájékoztatásuk szerint nappal az UNRWA-nak, éjszaka pedig a Hamásznak dolgoztak.

António Guterres ENSZ-főtitkár független kivizsgálást kezdeményezett az ügyben.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek. A pusztító hadműveletek nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság kilencven százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült. A gázai egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma már átlépte a 41 ezret, a nagy részük civil.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »