(Szivárványos) tömegdemonstráció: A tüntető művészek Pellegrinitől várják, hogy fellépjen Šimkovičová ellen

(Szivárványos) tömegdemonstráció: A tüntető művészek Pellegrinitől várják, hogy fellépjen Šimkovičová ellen

A Nyílt Kultúra Platform nevű szervezet hétfőn Martina Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter ellen tüntetett a Szlovák Nemzeti Színház (SND) előtt Pozsonyban. A megmozdulás előtt a kulturális közösség egyes képviselői a SND épületében tartottak egyeztetést. A rendőrség becslése szerint a tüntetésen mintegy 9 ezren vettek részt. A tüntetés moderátora Michal Hvorecký volt, aki öt nappal ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdett több kollégájával együtt Šimkovičová leváltásáért.

A demonstrálók délután 17 órától kezdtek el gyülekezni, majd a Szlovák Nemzeti Felkelés tere felé vették az irányt, ahol a Šimkovičová által pár napja leváltott Matej Drlička volt SND-igazgatója, és a Szlovák Nemzeti Galéria éléről szintén nemrég eltávolított Alexandra Kusá lépett a pódiumra.

„Azért vagyunk itt, mert a kultúra Szlovákiában mindenkié”

mondta Hvorecký a kritizálta a kulturális miniszter Művészettámogatási Alappal és az Audiovizuális Alappal kapcsolatos lépéseit. Felrótta neki a közmédia átalakítását is (amit a progresszív körök szándékosan a „RTVS megszüntetéseként” emlegetnek, ami technikailag igaz, hiszen a közmédia ma már STVR név alatt fut, de félrevezető, mert a közmédia, mint olyan, nem szűnt meg – a szerk.).

Drlička szerint a kulturális tárca „dramaturgiai kereteket szab”, ami szerinte „a szólásszabadság korlátozása és elfogadhatatlan”.

„Aki nem ért egyet az elképzelésükkel, azt politikai aktivizmussal vádolják meg, amit nem lehet másképp értelmezni, mint megfélemlítésként”

mondta a kirúgott színházigazgató, hozzátéve, hogy ő bizony nyilatkozni a külföldi sajtónak a Szlovákiában zajló folyamatokról. Majd vehemensen bizonygatta, hogy nem azért szerveztek tüntetést, mert ragaszkodik a pozíciójához, amitől megfosztották.

Drlička beszéde után Hvorecký Peter Pellegrini államfőt vette elő:

Hírdetés

„Hol van Peter Pellegrini?”

skandálta a színpadról, majd arról beszélt, hogy az államfő csak tétlenül nézi, mi történik, és felszólította, hogy lépjen közbe.

Peter Pellegrini ugyanakkor már hétfő délelőtt elmondta a véleményét az üggyel kapcsolatban, és kijelentette, figyeli az eseményeket, de azokat aszerint ítéli meg, hogy mi a jó Szlovákia polgárainak és nem aszerint, hogy bizonyos politikai pártoknak mi az érdeke. 

„Az ellenzéki pártok rendelkeznek a standard eszközökkel ahhoz, amelyekkel képesek használni a polgároktól kapott mandátumot. Az államfőhöz intézett sajtótájékoztatók helyett elsősorban a parlamentben illetve más intézményekben kellene alkalmazniuk az ellenzéki ellenőrző mechanizmusokat”

közölte hivatalos reakciójában az elnöki iroda.

A közmédia sztrájkbizottsága azonban egyelőre a tüntetőkkel tartott a tiltakozás során. Ők is kifogásolják a volt RTVS-ben véghezvitt változtatásokat, ám igen valószínű, hogy itt az STVR-re átkeresztelt közmédia felett befolyást gyakorló Tanács tagjainak megválasztására megy ki a játék, és próbálnak alkupozíciót építeni. Leegyszerűsítve a helyzetet, az eddig közmédiában a PS propagandája szerint hírt szerkesztő újságírók visszasírják az elmúlt néhány, mélyen progresszív vonalat követő, részrehajló munkát, és ha a hozzájuk közel álló személyek kiszorulnak a Tanácsból, akkor politikai aktivizmusuk csúnyán visszaüthet.

Hasonlóképp ellentmondásos egyébként a művészek és a művészet szabadságáért tüntetők álláspontja. Azt állítják, hogy a leváltott igazgatók helyébe szánt új igazgatók inkompetensek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt években progresszívok által leuralt kulturális életből a PS-hez kötődő személyek a leváltásokkal kezdenek kiszorulni, és ennek akarnak gátat vetni a tüntetésekkel, amelyeken nem egy szivárványos zászló is megjelent, szóval a politikai irányultsághoz nem férhet kétség.

Az sem véletlen, hogy Drlička a külföldi sajtónak akar panaszkodni. Annak a külföldi sajtónak, amely ugyanolyan, csak ellentétes irányú politikai propagandát folytat a szivárványos-progresszívek javára, mint amit az SNS minisztereinek rónak fel…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »