Még az ellenzéki demokraták is dicsérik Trumpot, amiért nem írt alá megállapodást az észak-koreai diktátorral

Még az ellenzéki demokraták is dicsérik Trumpot, amiért nem írt alá megállapodást az észak-koreai diktátorral

Nem jutott megállapodásra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön, a vietnami Hanoiban folytatott csúcstalálkozó második napján, a tárgyalások ugyanakkor folytatódnak a jövőben a felek között. 
 Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján egyebek közt azt mondta: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította. Trump Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy befejeződött találkozójukon nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kijelentette: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.

Trump hozzátette, Kim biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést, márpedig Phenjan ezt gondolta – fejtette ki az elnök.

Hírdetés

Éppen ezért Trump – mint elmondta – úgy vélte, jobb felállni a tárgyalóasztaltól megállapodás nélkül, „nem lett volna jó aláírni egy dokumentumot”.

Az amerikai elnök megismételte, hogy a találkozó jó hangulatú volt, és hangoztatta, hogy „nagyon erős a viszonya” Kimmel. Szólt arról is, hogy nem kötelezte el magát egy harmadik amerikai-észak-koreai csúcsértekezlet mellett. Közben Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője az elnöki repülőgépen kiadott közleményében közölte, Donald Trump szerint a tárgyalások folytatódni fognak az észak-koreai vezetővel.

Az amerikai elnököt szokatlan helyről érte dicséret a hanoi tárgyalások megszakításáért. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője és Susan Rice, Barack Obama kormányzatának nemzetbiztonsági tanácsadója egyaránt méltatta az elnök döntését. „Trump elnök helyesen cselekedett, amikor felállt és nem írt alá egy rossz megállapodást csupán egy közös fotó kedvéért” – fogalmazott Schumer a szenátusban újságíróknak nyilatkozva. Susan Rice az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozva hangsúlyozta: „Rettenetes hiba lett volna, ha az Egyesült Államok egy valódi és teljes fegyvermentesítésről szóló megállapodás híján beleegyezik a szankciók eltörlésébe”.

A dicséretet hangoztató demokrata párti politikusokhoz csatlakozott Chris Coons, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti tagja is. „Hálás vagyok az elnöknek, hogy nem tette meg azt a veszélyes lépést, amellyel gyengítette volna katonai erőnket egy rossz megállapodással” – idézte az MTI a szenátort. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök szerint „Kim a nagy győztes”, mert két csúcstalálkozót is kivívott magának az amerikai elnökkel. Pelosi ugyanakkor elismerte: helyes lépés volt, hogy Trump felállt a tárgyalóasztaltól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »