ENSZ-bizottság: példátlan a történelemben, amit Izrael a gázai gyerekek ellen elkövet

Izrael súlyosan megsértette a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezményt Gázai övezeti hadművelete során – közölte csütörtökön a világszervezet gyermekjogi bizottsága.

Bragi Gudbrandsson, a bizottság alelnöke elítélte, és a legsúlyosabb jogsértések közé sorolta azokat az atrocitásokat, amelyeket az övezetben élő gyerekek ellen követtek el a tavaly ősszel elindított hadművelet során. A Gázai övezeti hadműveletben palesztin adatok szerint 11 355 gyermek halt meg, és több ezren megsebesültek.

"E sok gyerek halála felháborító és szinte példa nélküli a történelemben. (…) Nem hiszem, hogy láttunk valaha ehhez fogható, rendkívül súlyos jogsértéseket" – fogalmazott Gudbrandsson újságíróknak az ENSZ genfi székházában.

Az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló egyezményt, amelyhez 1991-ben Izrael is csatlakozott.

Hírdetés

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének megsértése miatt a szeptember eleji genfi meghallgatásokon felhozott vádakra Izrael ENSZ-küldöttsége azzal védekezett, hogy a szerződés hatálya nem terjed ki a Gázai övezetre és Ciszjordániára, és Izrael minden körülmények között tiszteletben tartja a nemzetközi humanitárius jogot. Kijelentették továbbá, hogy Izrael hadjárata a Gázai övezetben a Hamász felszámolására, és nem az ott élő palesztin lakosság ellen irányul, a szervezet fegyveresei azonban a civilek közé rejtőznek el.

Noha a 18 tagú ENSZ-bizottság üdvözölte, hogy a zsidó állam népes küldöttséggel vesz részt a meghallgatásokon, egyúttal "mélységes sajnálatának" adott hangot amiatt, hogy Izrael ismételten megszegi a világszervezet tagállamaként vállalt jogi kötelezettségeit.

Summázatában a gyermekjogi bizottság arra szólította fel Izraelt, hogy sürgősen nyújtson segítséget a háborúban megsebesült, illetve megcsonkított több ezer gyereknek, támogassa az árvákat, és a civilek számára több egészségügyi célú evakuálást tegyen lehetővé a Gázai övezetből.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »