215 évvel ezelőtt született Charles Darwin, akinek ma közzéteszik szédítő könyvtárát

215 évvel ezelőtt született Charles Darwin, akinek ma közzéteszik szédítő könyvtárát

Először hozzák nyilvánosságra Charles Darwin teljes személyes könyvtárának tartalmát – számol be a National Geographic. A 300 oldalas katalógus a természettudós könyvtárában található több ezer könyvet, folyóiratot, röpiratot és cikket részletezi.

A projekt közel két évtizedes, fáradságos, nyomozáshoz hasonló munkával igyekezett felkutatni a természettudós könyvtárában található tételeket, gyakran árverési katalógusokat kellett böngészniük. John van Wyhe, a Szingapúri Egyetem tudománytörténésze, a Darwin Online igazgatója és a keresést vezető szakértő szerint eredményeik feltárják, hogy Darwin milyen rendkívüli mértékben kutatta mások munkásságát.

„Azt is megmutatja, hogy Darwin milyen őrülten eklektikus volt” – mondta a kutató. A tételek között amerikai és német újságkivágások is találhatóak kacsákról vagy szöcskékről. Van Wyhe úgy látja, a nem hivatalos könyvek összessége az igazán érdekes.

Hírdetés

A Darwin Online által közzétett 300 oldalas katalógus 7 400 címet részletez 13 ezer tételben, beleértve folyóiratokat, röpiratokat és recenziókat. A könyvek egy része Darwin iskoláskorából származik.

A Darwin könyvtárában található könyvek korábbi listái csak körülbelül 15 százalékát fedték le az eredeti tartalomnak. Az új lista alapján a gyűjtemény szédítően sokféle témát tartalmazott a biológiától a filozófián és mezőgazdaságon át a történelemig, a négylábú tyúk anatómiájától az epilepsziás tengerimalacokig. A művek több mint fele angolul, a többi pedig német, francia, olasz, spanyol, holland és dán nyelven íródott. „A könyvtárban található művek mérete és választéka nyilvánvalóvá teszi, hogy Darwin milyen rendkívüli mértékben érdeklődött mások munkái iránt” – mondta van Wyhe.

A művek február 12-én kerülnek nyilvánosságra, Darwin 215. születésnapján. A projekt része a könyvtár virtuális rekonstrukciója, amely 9300 linket tartalmaz az ingyenesen elérhető művek másolataira.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »