Össztánc ősszel: amikor még a kocsmazaj is elül

Össztánc ősszel: amikor még a kocsmazaj is elül

„Mindenképpen pozitívan értékelendő az idei, nyolcadízben szervezett Össztánc ősszel fesztivál” – nyilatkozta hétfőn sajtótájékoztatón Orendi István, a szervező Udvarhely Néptáncműhely vezetője a november 14. és 20. között tartott rendezvénysorozatról. 

tancmuhely sajtaj-PA-5_bOrendi István

Elmondása szerint kellemesen meglepődött, amikor a pénzügyi összesítésből kiderült, hogy pusztán az eladott jegyekből közel 19 ezer lejes árbevétele volt a táncműhelynek, hiszen a korábbi években ennek az összegnek alig több mint fele gyűlt össze. „Úgy látom, büszkék lehetünk erre a fesztiválra, hiszen csupán a nyolc nagyszínpados előadást hozzávetőleg háromezer néző látta. Azt is tudjuk, hogy ha a közönség nem azt kapja, amire számított, jövőre nem jön vissza” – értékelte Orendi.

Hozzátette, hogy az egyhetes rendezvényen több mint 160 táncos, zenész szórakoztatta a nagyérdeműt. Már az első előadás teltházas volt, hiszen a Duna Művészegyüttes produkciójára nagyon gyorsan elkeltek a jegyek. A sepsiszentgyörgyi Heveder együttes bedolgozó zenészekkel közösen rendhagyó koncertet adott: az autentikus népzene helyett számos néptáncegyüttes számára készített zenedarabokból állították össze a repertoárt. Az Impro-Viziók 2.2 zenekar tagjai nemcsak a népzenében, hanem a dzsesszben is járatos zenészek. A zenekarnak sajátos a repertoárja, a népzenét világzenével, klasszikus és dzsesszmuzsikával, improvizációkkal olvasztják egybe.

Az Impro-Víziók 2.2 zenekar G. Caféban előadott koncertjével kapcsolatban Orendi elmondta, csodálkozva figyelte, ahogy a szokásos kocsmazaj fokozatosan elül és mindenki lassan átadja magát a zenének. A néptáncműhely vezetője úgy fogalmazott, alig ért véget az idei fesztivál, már szervezni kell a következő évit. Orendi továbbra is követné az eddigi rendezvények alapelvét, azonban jövőbeni tervei közt szerepel, hogy a fogyatkozóban lévő adatgyűjtők részvételével szakmai, de a közönség számára is nyitott előadásokat szervezzen. Ugyanakkor szeretné, ha a következő fesztiválra sikerülne a helyi gyereknéptánccsoportokkal közös koreográfiát színpadra vinni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »