Ismét Bukarestbe készülnek a kirúgástól tartó vájárok

Ismét Bukarestbe készülnek a kirúgástól tartó vájárok

Csak úgy menthető meg a fizetésképtelenné vált Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH), ha alkalmazottainak felét elbocsátja – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Remus Borza, a Hidroelectrica csődeljárását vezető Euro Insol képviselője. 

mineri1_599x475_49258600_b

Borza szerint a több mint 6300 alkalmazottat foglalkoztató komplexumot a rossz vállalati menedzsment és az állam fejetlen beavatkozásai taszították a csőd szélére. „A romániai bányászatot már a rendszerváltás után meg kellett volna reformálni – például lengyel mintára –, de az állam évről évre több milliós kölcsönökkel támogatta az ágazatot ahelyett, hogy az átszervezést sürgette volna” – mondta Borza, aki szerint a kormány a bányászjárások emléke miatt nem vállalkozott határozott döntések meghozatalára.

Rámutatott: a bányászat már a kommunizmus idején is kiváltságos ágazatnak számított, s ez a „hagyomány” a rendszerváltás után sem szakadt meg. A Remus Borza által javasolt drasztikus átszervezés lónyaytelepi, petrillai, zsilyvajdejvulkányi, livezényi bányák, valamint a szintén a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum kötelékében működő marosnémeti és zsilparosényi hőerőművek alkalmazottait érintené.

Súlyos problémákkal küszködik egyébként az Olténiai Energetikai Komplexum (CEO) is, ahol a vállalatvezetés már be is jelentette, hogy az átszervezés első fázisában 497 alkalmazott munkaszerződését fogják felbontani. A Gorj megyei bányászok szakszervezetét vezető Manu Tomescu már bejelentette, április 11-én gyalog indulnak el Bukarestbe – mint fogalmazott, ez lesz a kétségbeesés felvonulása –, hogy felhívják a kormány és az államelnöki hivatal figyelmét a bányaipar válságos helyzetére.

„Nem akarunk koldulni, nem akarunk zavargásokat, de elfogyott a türelmünk: elegünk van abból, hogy folyamatosan megaláznak. A felvonulás végén egy petíciót fogunk benyújtani a kormánynak és Klaus Johannis államfőnek, az energetikai komplexumok megmentését követelve” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek az érdekvédelmi szervezet vezetője.

Amint arról beszámoltunk, az elmúlt hónapban több napon át tiltakoztak a munkahelyükért aggódó lónyaytelepi és a zsilyvajdejvulkányi bányában dolgozó vájárok. Kérdéseikre nem tudott megnyugtató válaszokat adni Victor Grigorescu energetikai miniszter sem, de azt ígérte, a Cioloş-kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy a Zsil-völgyi bányák a jövőben is zavartalanul működjenek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »