Immunisak és védtelenek

VEZÉRCIKK – Bár nyilvánvalóan nem választható el a választási kampánytól az egészségügyi minisztérium által a napokban meghirdetett, a túlzott antibiotikum-fogyasztás ellen irányuló harc, üzenete természetesen megfontolandó.

Amint azt már jócskán megszokhattuk, rendszerint kampányidőszakban kerül előtérbe számos régóta megoldásra váró probléma, ilyenkor hirtelen sokkal égetőbbnek tüntetik fel a gondokat, mint máskor. Ebben a periódusban kiderül, hatványozottan akutak a bajok, kiküszöbölésük forgatókönyvét pedig lendületesen lebegtetik az illetékesek a szavazók előtt, úgy is mondhatnánk, húzogatják orruk előtt a mézesmadzago(ka)t.

Jó kérdés persze, hogy mi valósul majd meg a gyakorlatban a választások lejárta után. Ahogyan kérdés az is, miért főként a korteskedés hevében történik az például, hogy vehemensen felhívják az orvosok, betegek, gyógyszergyártók figyelmét, antibiotikumot csak akkor szabadna szedni/rendelni, amikor valóban szükség van rá, valamint hogyha az ember fölöslegesen szedi a gyógyszert, nem éri el a kívánt hatást, viszont azt kockáztatja, hogy a jövőben védtelenné válik a baktériumok ellen. Hiszen a mellékelt ábra szerint az emberek nemcsak kampányidőszakban szednek nyakló nélkül antibiotikumot: Románia az Európai Unióban második helyen áll az antibiotikum-fogyasztás tekintetében, ami azt jelenti, hogy naponta 600 000 lakos vesz be effajta gyógyszert.

Az egészségügyi tárca vezetője „rímelő” párhuzamot vont a túlzott antibiotikum-fogyasztás és a választási kampány idején elhangzó hazugságok között, és kétség nem fér hozzá, igaza lehet. Mint mondta, az antibiotikumok általában megölik a baktériumokat, a kampányban pedig vége-hossza nincsen a hazudozásnak, viszont amiként a fölösleges antibiotikum-szedés miatt kialakul a rezisztencia, azonképpen a polgárok is immunissá válnak a politikusok hazugságaira. Tegyük viszont hozzá, hogy védtelenek is a kortesidőszakban elhangzó, sokszor pusztán ígéret szintjén maradó szólamok ellen. Éppúgy, mint olyankor, amikor választaniuk kell: beveszik-e az orvos által rendelt antibiotikumot, vagy számolnak a fertőzés esetleges szövődményeivel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »