Dübörög Kelet-Közép-Európa gazdasága

Dübörög Kelet-Közép-Európa gazdasága

A kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata tavaly 593 milliárd euró bevételt ért el, ami 4,2 százalékkal nőtt éves összevetésben – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből.

coface.342jpg_b

Lengyelország és Csehország a listavezető, Magyarország a rangsorban szereplő vállalatok száma (69) alapján a harmadik, Románia pedig a negyedik helyet foglalja el.

A nyolcadik alkalommal közzétett, 12 országra kiterjedő Top 500 című éves tanulmány szerint a térség legnagyobb vállalatainak nettó nyeresége 73,7 százalékkal, 26,9 milliárd euróra ugrott. Ezek a cégek továbbra is rendkívül jelentős munkaadók, a régió munkaerejének mintegy 4,3 százalékát összpontosítják, ez 0,5 százalékkal több, mint egy éve, ami pozitívan hat a munkanélküliségi rátára.

„A helyi gazdaságok voltak a megnövekedett belföldi kereslet haszonélvezői, mint ahogy a befektetések is kedvezően alakultak. Pozitívan alakult az exporttevékenység is, és az európai uniós alapok is nagy segítséget jelentettek” – magyarázza Katarzyna Kompowska, a Coface kelet-közép-európai térségért felelős regionális menedzsere. A kelet-közép-európai térség GDP-növekedése 2015-ben 3,3 százalékos volt, ami előrelépés a 2014-es 2,6 százalékos szinthez képest – mutat rá közleményében a Coface.

Lengyelország a térség legnagyobb, egyben a legjelentősebb piaci szereplőknek is otthont adó gazdasága, amely 2014. óta stabilan, 3 százalékos mérték feletti ütemben növekszik évente. A rangsorban összesen 167 lengyel vállalat szerepelt 2015-ben, amelyek összbevétele 2,9 százalékkal nőtt, 224,12 milliárd euróra, nettó nyereségük pedig 1,94 milliárd euró volt. Csehországban a társaságok összbevétele 3,1 százalékkal nőtt, 88,13 milliárd euróra, nettó nyereségük 4,9 milliárd euró lett. A magyar vállalatok összesen 97,2 milliárd euró árbevételt és 13,66 milliárd euró nettó nyereséget értek el. A negyedik helyen szereplő Románia 63 vállalata pedig mintegy 54,6 milliárd euró árbevétel mellett 1,375 milliárd euró nyereséget ért el.

A Coface tanulmányából ugyanakkor azt is megtudhatjuk, hogy a romániai vállalatok 21 százalékban vannak hazai tulajdonban, miközben Csehországban ez az arány 37, Lengyelországban pedig 43 százalékos. A Coface előrejelzése szerint a kedvező üzleti kondíciók idén is kitartanak, a GDP becsült növekedési üteme a régióban 3 százalék lehet, a munkaerőpiac további javulása és a bizalom erősödése eredményeként hangsúlyosabbá válik a háztartások fogyasztásának a GDP-növekedés elsődleges motorjaként betöltött szerepe. A beruházások a tavalyinál kisebb mértékben járulnak hozzá a bővüléshez az új EU-társfinanszírozású projektek lassabb beindulása miatt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »