William Burns lehet a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója

William Burns lehet a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója

William Burns korábbi oroszországi nagykövetet jelöli a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök, aki ezt az internetre feltöltött nyilatkozatban jelentette be hétfőn.

Biden taps veteran career diplomat William Burns to lead CIA - Axios

Hírdetés

Burns – axios.com

Burns, aki jelenleg a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet elnöke, korábban harminchárom évet töltött el az Egyesült Államok külügyi szolgálatában. Barack Obama – szintén demokrata párti korábbi elnök – kormányában külügyminiszter-helyettesként is dolgozott, ezt megelőzően pedig az Egyesült Államok oroszországi és jordániai nagykövete is volt.
   
„Bill Burns több évtizedes gyakorlattal rendelkező nemzetbiztonsági szakértő, aki jól átlátja azokat a globális fenyegetéseket és kihívásokat, amelyekkel országunknak szembe kell néznie” – mondta videóüzenetében Joe Biden. A megválasztott amerikai elnök úgy fogalmazott: „az amerikai nép nyugodtan alhat majd, ha William Burns lesz a CIA igazgatója”.
   
A hatvannégy éves Burns – aki korábban nem dolgozott hírszerző tisztként – nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Óriási tiszteletet tanúsítok a CIA-ban dolgozó kollégáim iránt, a világ kemény helyein szolgáltam velük együtt, és közvetlenül láthattam azt a bátorságot és profizmust, amelyet felmutattak”.
   
Ha megerősítik pozíciójában, William Burns Gina Haspelt, a CIA első női igazgatóját váltja majd a Központi Hírszerző Ügynökség élén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »