Az Egyesült Államok bombázta le Szevasztopolt

Lynne Tracy moszkvai amerikai nagykövetet beidézték az orosz külügyminisztériumba az ukrán fegyveres erők által Szevasztopol ellen elkövetett terrortámadás miatt. A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg akciója nem marad válasz nélkül – írta az eadaily.com.

„A Washington által pártfogolt és felfegyverzett kijevi rezsim újabb véres bűncselekményével kapcsolatban tett lépést, amely számos áldozattal kísért célzott csapást mért” – közölte az orosz minisztérium. Az orosz diplomáciai tárca nyílt hibrid hadviseléssel is vádolta Washingtont Oroszország ellen. Hangsúlyozta, hogy az USA volt az, amely Ukrajnának adta a támadás megszervezéséhez használt, kazettás bombákkal felszerelt ATACMS rakétákat.

Oroszország választ ígért a Szevasztopol elleni AFU-csapásra Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kommentálta a Szevasztopol elleni AFU rakétacsapás következményeit. Azt ígérte, hogy az Egyesült Államoknak garantáltan felelnie kell érte. Természetesen az Egyesült Államok közvetlen részvétele az orosz civileket megölő ellenségeskedésekben nem lehet más, mint következményei. Az idő mindent kiderít – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben tett nyilatkozatában világossá tette, hogy Moszkva – válaszul az ukrán fegyveres erőknek nyújtott nyugati segítségre – esetleg fegyvereket kezdhet szállítani más országoknak. Putyin hangsúlyozta, hogy ennek el kellene gondolkodtatnia a nyugati országokat, hogy később hová kerülnek az orosz fegyverek.

Hírdetés

A Pentagon nem volt hajlandó kommentálni az AFU szevasztopoli csapását

Egy névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztviselő megerősítette, hogy az ország tudomást szerzett arról, hogy Ukrajna ATACMS rakétákkal támadta Szevasztopolt. A Pentagon ugyanakkor nem volt hajlandó kommentálni az incidenst. Julia Kanin amerikai újságíró az ország katonai tárcáját vádolta hallgatással. Megjegyezte, hogy az orosz városra mért rakétacsapás után néhány órával egyetlen nyugati médium sem kezdett el tudósítani az eseményről. Még a Reuters is azt írta: „Oroszország mondja. Csak épp teljes a csend a főbb rádióállomásokon. Emlékszem, ugyanilyen csend volt akkor is, amikor Donbasz bombázása történt.”

Az amerikai nagykövetnek címzett demars diplomáciai figyelmeztetéssé vált

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének, Lynn Tracy-nek az ország külügyminisztériumába való behívása átlátható figyelmeztetéssé vált az USA számára. Andrej Klimov orosz szenátor szerint Washington most már nem tehet úgy, mintha nem értené az ellene felhozott vádakat. Szerinte az ilyen jellegű demarsok arra szolgálnak, hogy részletesen kifejezzék az állam álláspontját egy másik ország bizonyos intézkedéseivel kapcsolatban. A parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy ebben az esetben Moszkva egyértelműen közölte véleményét az amerikai fegyvereknek az AFU által orosz civilek ellen történő bevetéséről. „Most már az amerikai fél nem fog tudni úgy tenni, mintha nem értette volna, hogy mivel vádolják és mire figyelmeztetik. Ez egy egyértelmű állásfoglalás, nincs ennél átláthatóbb a diplomáciában” – zárta a politikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »