Vízügyek: a 600 milliós fizetésalap idéntõl tovább 300 milliós bevétellel egészül ki

Vízügyek: a 600 milliós fizetésalap idéntõl tovább 300 milliós bevétellel egészül ki

A Román Vízügyi Igazgatóság, amely az elmúlt hónapokban az oknyomozó újságírók célkeresztjébe került, egyike azoknak az állami intézményeknek, amelyek hatalmas fizetési költségvetéssel rendelkeznek.

A vízügyek a fizetések éves növekedése mellett, amely tavaly elérte a 637 millió lejt, további 300 millió lejt szeretne kaszálni a vízerőművek által felhasznált folyóvizek túladóztatásából. A G4Media bogozta ki ezúttal a szálakat.

Hatalmas fizetési költségvetés

A vízügyi igazgatóság 2020-ban 637 millió lejes költségvetéssel rendelkezett, amely az alkalmazottak fizetésalapját képezte a 2020. december 11-én elfogadott 1069. kormányhatározat szerint, amely korrigálta az intézmény bevételi és kiadási költségvetését.

A növekedés 2019-hez képest jelentős, több mint 41 millió lej, ezt mutatják az intézmény honlapján közzétett pénzügyi adatok. Az intézményben az alap (bruttó) fizetések 3300 lejtől (adatkezelő) kezdődnek és 10 000 lejig (igazgatósági tagok) terjednek, amelyhez további különféle bónuszok, ételjegyek és üdülési utalványok járulnak hozzá – derül ki az igazgatóság honlapján közzétett dokumentumból.

Körülbelül 10 000 alkalmazottja van a román vízügyeknek, amely többek között az ország vízhálózatáért felel, de a gátak építését és karbantartását is irányítja.

Hírdetés

Nem ért a számítógépkezeléshez? Nem tudja, hogyan mérik a vízhozamot? Nem ismeri a foszfor vegyjelét? Kiváló! Pont ilyen szakembert keresünk. Történt 2021-ben, Romániában.

Közzétette: Transindex.ro – 2021. február 4., csütörtök

2021-től 300 millió lejjel nő a bevétele az igazgatóságnak

A vízügyek fő bevételi forrása jelenleg a vízenergia-termelők, helyi kommunális gazdálkodók, ipari üzemek, öntöző-, akvakultúra- és haltenyésztő vállalatok vízhasználatának adója.

A Cîțu-kormány által elfogadott és a Hivatalos Közlönyben 2020. december 30-án közzétett sürgősségi rendelet azonban radikálisan fogja megváltoztatni a román vízügyek költségvetését. A 225/2020 rendelet arra kötelezi a vízhasználókat, hogy mérőeszközöket telepítsenek egységeikbe a felhasznált víz pontos kiszámítása érdekében. Ott, ahol mérőórákat nem lehet felszerelni, kiszámítják a megengedett legnagyobb vízhozamnak megfelelő értéket.

A Dunán vagy más nagy folyókon elhelyezkedő vízerőművek és törpe erőművek esetében azonban gyakorlatilag lehetetlen felszerelni a pontos felhasználást mérő felszereléseket – állítják a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy a vízerőműveknek a maximális vízhozamnak megfelelő értéket kell majd kifizetniük, még akkor is, ha ténylegesen kevesebb vizet használnak.

Az új szabályozás alkalmazása révén a Román Vízügyi Igazgatóság évente további 300 millió lej feletti bevételhez juthat, anélkül, hogy az intézmény bármilyen kiegészítő szolgáltatást kínálna.

A vízárak emelésének hatása azonnal tükröződni fog a vízerőműveket üzemeltetők által termelt villamos energia árában, csökkentve ezzel versenyképességüket az energiapiacon. (G4Media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »