Vásárlóbarát lépés jöhet a Balatonnál

Vásárlóbarát lépés jöhet a Balatonnál

A kormány azt tervezi, hogy biztosít forrást, illetve támogatást a hét végén nyitva tartó balatoni vendéglátóhelyeknek, mert meg kell próbálni közösen kinyújtani a szezont, az állam pedig támogatná az erre vállalkozókat – közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Kész támogatni a kormány a hét végén is nyitva tartó balatoni vendéglátósokat, mert a szezont első lépésben az őszi, téli hétvégékkel lehet meghosszabbítani – közölte a nemzetgazdasági miniszter a magyar turizmus rekorderedményeiről tartott sajtótájékoztatón. Nagy Márton a vg.hu beszámolója alapján ismertette, hogy a nyári szezonban keletkezik az éves vendégéjszaka-forgalom 41 százaléka, az idei pedig egy új csúcsokat beállító főszezon volt.

A tárcavezető kiemelte, hogy

Magyarország 2024 júniusáig a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák átlagos európai növekedését 150 százalékkal múlta felül az Eurostat adatai szerint.

Hírdetés

Arról is beszélt, hogy a hazai szálláshelyek nyáron csaknem 370 milliárd forint bevételre tettek szert, 11 százalékkal túlszárnyalva a tavaly nyári eredményt. A külföldivendég-szám Magyarországon 19 százalékkal, Ausztriában öt százalékkal, Horvátországban négy százalékkal volt magasabb az év első hat hónapjában a 2023-as adatokhoz képest.

Nagy Márton tájékoztatása szerint idén nyáron minden korábbinál több, mintegy hétmillió turista érkezett a magyarországi szálláshelyekre. A Balatonra kitérve közölte: 3,4 százalékkal nőtt a belföldi és 5,2 százalékkal a külföldi vendégéjszakák száma. Mint fogalmazott, jól debütáltak és népszerűek voltak az új hajók, ezért a kormány számításba vette az összes balatoni komp lecserélését, amivel teljessé válhat a balatoni hajóflotta megújulása.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a kormány támogatja a balatoni szezon meghosszabbítását, de úgy véli,

első lépésben a hétvégéken is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel lehet eredményt elérni.

Emlékeztetett, hogy a vidéki vendéglátóhelyek már kaptak egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, ha pályáztak korszerűsítésre. Nagy Márton hozzátette: a főszezonon kívüli nyitvatartás kockázatos, de ilyenkor jön képbe az állam. Mint mondta, a kormány kilátásba helyezte, hogy biztosít forrást, illetve támogatást a hét végén nyitva tartó helyeknek, mert „meg kell próbálni közösen kinyújtani a szezont”, a kormány pedig támogatná az erre vállalkozókat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »