Ferenc pápa videoüzenetet küldött a Mediterráneum fiataljainak találkozójára Tiranába

Ferenc pápa videoüzenetet küldött a Mediterráneum fiataljainak találkozójára Tiranába

Ferenc pápa szeptember 17-én videoüzenettel fordult a tiranai Mediterranean Meeting (Med24) fiatal résztvevőihez, akik 25 nemzetből érkeztek az albán fővárosba a Földközi-tenger és a Fekete-tenger térségéből. Szeptember 15. és 21. között A remény zarándokai, a béke építői címmel tartják a Med24 találkozót, amelyet a térség országainak helyi egyházai szerveztek.

A résztvevőknek küldött videoüzenetében Ferenc pápa utalt a közelgő szentév témájára, és emlékeztette a tágabb értelemben vett Földközi-tengeri régió fiataljait felelősségükre és szerepükre közösségeik jövőjének alakításában.

A pápa 2014-es albániai látogatását felidézve örömét fejezte ki amiatt, hogy újra kapcsolatba került az országgal és népével. „Ti vagytok Albánia új nemzedéke, és most azt akarom mondani: ti, az új generáció vagytok a Mediterrán térség jövője” – fogalmazott a pápa videoüzenetében.

A találkozó központi témájára, a reményre és a békére összpontosítva a Szentatya kijelentette, hogy a békét szándékkal és konkrét tettekkel egyszerre kell építeni.

A testvériség fontosságát is hangsúlyozta, emlékeztetve a fiatal résztvevőket, hogy „Isten minden embert szeret. Nem tesz különbséget közöttünk”. Továbbá rámutatott, hogy a

Arra ösztönözte a fiatalokat, hogy tanulják meg olvasni az idők jeleit, felismerve saját kulturális és vallási sokszínűségük gazdagságát.

Hírdetés

„Az egység nem egyformaság, és a kulturális és vallási identitásotok sokfélesége Isten ajándéka. Egység a sokféleségben” – nyomatékosította a pápa. A kölcsönös megbecsülés ápolására buzdította a fiatalokat, elődeik nyomdokaiba lépve, akik nézeteltéréseik ellenére tiszteletben és együttműködésben éltek. Különösen a peremre szorultak és a kiszolgáltatottak helyzetére hívta fel a figyelmet, valamint a migránsok és az otthonuk elhagyására kényszerülők helyzetére, akik jobb jövőt keresnek. Ezért arra buzdította a fiatalokat, hogy „mondjanak le a közömbösség kultúrájáról”, és vállalják fel a gondoskodás, a barátság és a szolidaritás kultúráját.

A pápa a Földközi-tenger térségét egy gyönyörű kerthez hasonlította, amely összeköt, és amelynek ápolására hivatottak az ott élők. Rámutatott a vértanúk példájára, köztük az albán kommunista rezsim alatt, 22 évesen megölt Boldog Maria Taci helytállására.

– hangsúlyozta a pápa.

Végül a Boldogságos Szűz Mária, a jótanács Anyja oltalmát kérte, akinek anyai tekintete régóta őrködik a Földközi-tenger fölött. Arra kérte a fiatalokat, hogy kövessék példáját, váljanak „a remény nyugtalan zarándokaivá”, és dolgozzanak azon, hogy a Földközi-tenger térsége ismét tükrözze valódi lényegét: a testvériséget és a békét. Ferenc pápa imádkozott, hogy a Mediterráneum átalakuljon az egység és a remény helyévé, „ne legyen többé temető”, hanem olyan régió, ahol a testvériség virágzik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Arqidioqeza Metropolitane Tiranë-Durrës

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »