Ünnepi koszorúzás és Csemadok-évzáró Ajnácskőn

Ünnepi koszorúzás és Csemadok-évzáró Ajnácskőn

A Csemadok Ajnácskői Alapszervezetének szervezésében a hétvégén sor került a márciusi koszorúzásra a kopjafánál, valamint megtartották évzáró tagsági gyűlésüket a kultúrházban. Továbbá énekszóval köszöntötték a Csemadokot, mivel a szlovákiai magyarság kulturális és közművelődési szövetsége megalapításának 75. évfordulóját ünnepli.

A templom kertjében, a kopjafa mellett szép számban összegyűltek az ajnácskői lakosok és érdeklődők. A helyi INTRO Énekegyüttes a Himnusz eléneklésével nyitotta meg a megemlékezést. Ezután az óvodás Jakub Marcell, valamint az alapiskolás Jakub Izabella és Hanyus Hanna szavalataikkal tisztelegtek a márciusi ifjak előtt.

Mikó Alexandra, a Csemadok Ajnácskői Alapszervezetének elnöke beszédében kifejtette:

„Szeretjük ezt az ünnepet, mert nyoma sincs benne az önzésnek. Szeretjük, mert nem emlékeztet semmi olyanra, ami miatt lesütött szemmel, szégyenkezve, vagy piruló orcával kellene állni. Amikor feltűzzük a kokárdát, azt büszkeséggel tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem a magyarságunkra, hazaszeretetünkre, és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel. Éljünk hát mi is úgy, hogy majd ránk is büszkék lehessenek!”

A koszorúkat a polgármester, Poprocký Iván, Szamos Zsuzsanna képviselő és Mikó Alexandra helyezték el a kopjafán. A koszorúzás után az énekkart Hámor Martin harmonikán kísérte, s felcsendült a Kossuth-nóta és a Székely himnusz.

A megemlékezés után Mikó Alexandra minden résztvevőt meghívott, hogy vegyenek részt az évzáró taggyűlésen. A Csemadok Területi Választmányának küldötte Ádám Zsolt volt Péterfaláról.

Hírdetés

A tavalyi évet összegezve számos programot kínált a Csemadok vezetősége: kiszebáb égetése, tojásfa díszítése, autóbuszos kirándulás Egerbe, kertmozi, Szent István-napi ünnepség és tűzijáték a várban, október 6-i megemlékezés, klubestek, stb.

A rendezvényekben idén sem lesz hiány. A szervezet eleget tesz annak a felkérésnek is, hogy a Gömöri Magyarok Kulturális Ünnepélyét július 13-án ők szervezzék meg Ajnácskőn.

A kötelező programpontok után ismét az INTRO Énekegyüttes és Hámor Martin közös műsora tette színesebbé az estét. A vendégek hallhatták a Forog a kerék című slágert (Balázs Fecó, Horváth Attila), továbbá az Az légy, aki vagy című dalt (Charlie, Lerch István, Horváth Attila), valamint Az ünnep-et (Zorán, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán). Zorán szerzeménye tulajdonképpen egy karácsonyi dal, azonban az énekegyüttes vezetője, Bial Edina úgy vélekedett, hogy ezt a dalt minden ünnepen érdemes elénekelni.

A zárszóban Mikó Alexandra örömét fejezte ki, mivel a járásban még mindig az egyik legnagyobb taglétszámú alapszervezet az ajnácskői.

„Ahogy eddig, úgy továbbra is célunk, hogy fejlődjünk, összetartóbb csapat legyünk. Aki ebben a szervezetben tevékenységet vállalt, vagy „csak” eljárt a rendezvényeinkre, az a hozzájárulásával ezt a közösséget erősítette és biztat minket a további munkára.”

(Chovan Lilla)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »