Ukrajnában elveszíthetik otthonukat azok, akiknek rezsitartozásuk van

Ukrajnában elveszíthetik otthonukat azok, akiknek rezsitartozásuk van

Ukrajnában, ha egy személy rezsitartozása meghaladja a 120 000 hrivnyát, abban az esetben elvehetik tőle az otthonát.

Míg az ukránok az új szabályok szerint fizetnek a gázért,

azok a polgárok, akiknek a közüzemi adóssága meghaladja a 120 ezer hrivnyát, elveszíthetik otthonukat

– írja az Ukrajinszki Novini hírportál.

A koronavírus-járvány idején nem vehetik el azokat a lakásokat, ahol rezsitartozások vannak. De ha egy személynek két lakása van, akkor a másodikat eladhatják.

A behajtás részeként elvihetnek és aukción eladhatnak egy autót, háztartási gépeket, ruhákat és még edényeket is.

Minden családtagnak meg kell hagyniuk az előírt minimumot. Például, ha a lakásban csak egy kanapé van, akkor azt nem viszik el.

Hírdetés

Ha gépkocsiról vagy más másodlagos jelentőségű ingatlanról beszélünk, a jogszabály továbbra is abban a formátumban működik, amelyben működött – közölték az Igazságügyi Minisztériumban.

Bohdana Motuzjuk ügyvéd hozzátette: a lakást csak akkor vehetik el,

ha az adósság meghaladja a 120 000 hrivnyát.

A közüzemi tartozás esetében az eljárás egyszerűbb, mint általában. Bírósági végzés alapján szerezhetik vissza a tartozás összegét, vagy egyszerűsített eljárásban tárgyalhatják az ügyet.

Ezt követően kiállítják azt a dokumentumot, amely alapján a szolgáltató elmehet a vállalkozóhoz és megindíthatja a végrehajtási eljárást. Már ebben az eljárásban meghatározzák, hogy az adós milyen vagyonnal rendelkezik.

Ha nem rendelkezik olyan jövedelemmel, pénzeszközökkel, egyéb vagyonnal, amelynek rovására lehetséges fedezni az adósságot, akkor teljesen lehetséges az ingatlan behajtása.

A törvény szerint büntetést, inflációt és évi 3%-ot számolnak fel a tartozás összegéhez.

Ezenkívül a szolgáltatónak minden joga meg van lekapcsolni a szolgáltatást, amíg az adósságot ki nem fizetik. Ha a fogyasztó az ilyen értesítés kézhezvételétől számított 3 nap elteltével nem fizette be az adósságot, vagy nem állította le önállóan a gázfogyasztást, akkor a szolgáltatónak joga van leállítani a gázellátást.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »