Ukrajna uniós pénzből fejlesztené hadiiparát

Ukrajna uniós pénzből fejlesztené hadiiparát

Az Európai Unió tagországai azzal segíthetnék Ukrajnát, ha a saját pénzükön, de ukrán vállalatoktól vásárolnának neki fegyvereket – vélekedik Olekszandr Kamisin stratégiai iparért felelős miniszter.

Az ukrán tárcavezető korábban a brüsszeli Védelmi Ipari Fórumon járt, ezt követően nyilatkozott a Politico portálnak.

A miniszter szerint, ha Ukrajna számára fegyvereket és lőszereket vásárolnak ukrán cégektől, ez

a legjobb, leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módja annak, hogy segítsünk a fronton”.

Ugyanezt az ötletet vetette fel az EU külpolitikai és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is.

Kreatívabbnak kell lennünk, és új módszereket kell kitalálnunk Ukrajna katonai megsegítésére”

Hírdetés

– mondta Borrell a fórum megnyitó beszédében. „Az, hogy ukrán cégektől vagy Ukrajnában alapított európai és ukrán vegyesvállalatoktól vásároljunk felszerelést, olyan lehetőség, amelyet meg kell vizsgálnunk.”

A fegyverek otthoni gyártása felszabadítja Kijevet a politikai nyomás alól. Az ország pénzszűkében lévő kormányának azonban nincs annyi pénze, hogy beszerzési szerződéseket kössön saját fegyvergyártó cégeivel.

Kamisin elmondta, hogy országa fegyveripara körülbelül 20 milliárd dollár értékben tud fegyvert előállítani. Az ukrán kormány hatmilliárd dollárra tervez szerződéseket kötni, míg további 4 milliárd helyi partnerektől érkezne; Ukrajna szövetségesei biztosíthatják a hiányzó 10 milliárd dollárt.

Dánia élen jár, és a múlt hónapban bejelentette, hogy 200 millió dán koronát (27 millió eurót) fordít arra, hogy készletet vásároljon ukrán vállalkozásoktól. Kanada is megígérte, hogy 3 millió kanadai dollárt (1,1 millió eurót) adományoz Ukrajnának, hogy Ukrajna hazai hadiipara drónokat gyártson.

Most az az elképzelés, hogy kibővítsék ezeket az erőfeszítéseket azáltal, hogy több segélyt vesznek igénybe Ukrajnának a beszerzési szerződések aláírásához.

Az én feladatom az, hogy ezt a finanszírozást megszerezzük az ukrajnai termeléshez, mivel már képesek vagyunk rá. További, eddig szerződésben nem lekötött kapacitásaink vannak, és azt szeretnénk, ha ezeket az európai források terhére finanszíroznák”

– mondta a miniszter a brüsszeli lapnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »