Ukrajna Kárpátokon túli részére is szállított segélyt a Máltai Szeretetszolgálat

Ukrajna Kárpátokon túli részére is szállított segélyt a Máltai Szeretetszolgálat

35 tonnányi segélyszállítmányt szállított Nyugat-Ukrajnába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps program támogatásával. Az adományt szállító konvoj március 24-én indult Budapestről, a karitatív szervezet logisztikai központjából. A segélyszervezet Ivano-Frankivszkba, a helyi ukrán Máltai Segélyszolgálat raktárába is szállított adományt.

Az egy hónapja tartó háború kitörése óta több mint 110 tonna élelmiszert juttatott Ukrajnába a Máltai Szeretetszolgálat, elsősorban Kárpátaljára. Ez az első alkalom, hogy még tovább, a Kárpátokon túlra szállít adományt a szervezet.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a segélyszállítmány indulásakor közölte: felelősségük nem csupán a Kárpátokon innen élő magyarokra terjed ki, hanem mindenkire, aki szenved a háborútól.

A szállítmány konzerveket, burgonyát, lisztet, olajat, tésztát, babatápszert, higiéniai termékeket és fertőtlenítőt tartalmaz, valamint tartósélelmiszer-egységcsomagokat, melyek azonnal kioszthatók a rászoruló embereknek.

A konvojban a Waberers egy nyergesvontatója, a Hungary Helps kisbusza, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teherautója és öt furgonja viszi az adományt az Ukrajnában maradó embereknek.

A támogatás az országon belül menekülő embereket és helyben maradt családokat segíti – ismertette Győri-Dani Lajos.

„Ha ég a szomszéd háza, akkor az dolgunk, hogy az onnan kimenekülőket befogadjuk, hogy mindent megtegyünk, hogy mindent megtegyünk, hogy segítsünk eloltani azt a tüzet, és hogy vigyázzunk arra, hogy a mi házunkra ne terjedjen át a tűz. Mi most minden feladatban felelősséget vállalunk, és igyekszünk helyt állni, közösen a magyar emberekkel, a magyar cégekkel és vállalatokkal és a kormányzati szervekkel. Most éppen tüzet oltani megyünk a szomszéd házába, hiszen élelmiszert viszünk a belső menekülteknek és segítséget az ott élőknek” – fogalmazott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Hírdetés

Az adományokról elmondta, a Máltai Szeretetszolgálat biztonságos csatornaként közvetíti a magánemberek, cégek és kormányzati szervek támogatását és felajánlásait a rászoruló emberekhez.

A furgonok indulásakor Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára hangsúlyozta: erkölcsi kötelesség segíteni a harcok ártatlan kárvallottjain.

Ez a szállítmány eddig az egyik legnagyobb azok közül, amelyeket Ukrajna Kárpátalján túli részeire küldtek – mondta az államtitkár. – Célvárosa az ellátási nehézségekkel küzdő Ivano-Frankivszk, amely háborús cselekmények színtere volt.

Az adomány egy része Beregszászon a Máltai Szeretetszolgálat helyi raktárába került.

A rakomány többi részével a konvoj Ivano-Frankivszkba, az ukrán Máltai Segélyszolgálat raktárához indult tovább.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »