A lengyelek geopolitikai projektté változtatnák az EU-t, és feladnák a vétójogot

A lengyelek geopolitikai projektté változtatnák az EU-t, és feladnák a vétójogot

Bár az Európai Unió gazdasági projektként indult, és most a globalisták igyekeznek politikai-ideológiai projektté tenni, a lengyel külügyminiszer, Radoslaw Sikorski ennél is tovább ment, és a lengyel szejm előtt mondott évértékelőjében arról beszélt, hogy az EU-t geopolitikai projektté kell változtatni, és Lengyelország szerepe az, hogy támogassa ezt a folyamatot.

Sikorski politikai üzenetek is megfogalmazott, például bírálta az előző kormányzat éles németellenességét, és Donald Trump volt amerikai elnökre is megjegyzéseket tett. Ezek után azért felmerül a kérdés, hogy ha Trumpot megválasztják idén novemberben amerikai elnöknek, Sikorski pozíciója mennyire lesz biztos a külügyminiszteri székben…

Sikorski arról is beszélt, hogy a francia „európai stratégiai autonómia” helyett Varsó inkább a „stratégia harmóniát” preferálná, ami egy Washington és Brüsszel között egyensúlyra utal (mivel az erőviszonyok miatt nem létezhet ilyen egyensúly, a lengyel külügyminiszter egyértelműen az USA mellett foglalt állást).

Hírdetés

Sikorski szerint a Visegrádi Négyek „már csak” az infrastrukturális projektek és a határvédelem koordinálására szolgál, és az igazi erőközpont a weimari háromszög kell hogy legyen, amelybe Lengyelország, Németország és Franciaország tartozik.

A lengyel külügyminiszter üdvözölte a francia elnök háborús narratívájának megváltozását (vagyis a keményebb, oroszellenes retorikát, amely nyugati katonák Ukrajnába küldését szorgalmazza).

Ami még fontos, hogy Sikorski kijelentette, Lengyelország támogatja a minősített többségi döntéshozatal kiterjesztését az EU-ban a vétójog rovására.

Körkép.sk, leMonde.fr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »