Újjáéled a turizmus Pozsonyban

Újjáéled a turizmus Pozsonyban

A 2020-as és a 2021-es év komoly sebeket okozott a szlovákiai turizmusnak. A járványellenes intézkedések sok szállodát és éttermet kényszerítettek arra, hogy bezárjanak vagy korlátozzák szolgáltatásaikat. Mivel Pozsony a külföldi turisták egyik leggyakrabban látogatott úti célja Szlovákiában, a főváros idegenforgalma ugyancsak megsínylette a két járványévet.

A kétéves kihagyás után 2022-ben elsősorban a beoltottságnak, a korlátozó intézkedések lazításának és a határok megnyitásának köszönhetően jelentősen nőtt a nemzetközi turizmus. Így volt ez Szlovákiában, és az orosz–ukrán háború, majd az energiaválság ellenére többszörösére nőtt a vendégforgalom.

A legtöbb turista európai

– A külföldi látogatók elsősorban a város hangulatát, a műemlékeket és a jól működő közlekedést emelték ki értékeléseikben, de tetszés övezte az éttermek és kávézók nagy választékát, valamint a belváros legvonzóbb turisztikai pontjainak sétatávolságát is – emelte ki a szóvivő.

– A háború és a gazdasági helyzet, az infláció jelentősen befolyásolta ugyan a turizmus újjáéledését, de én úgy tapasztalom, lassan visszaszoknak hozzánk a külföldiek.

Ami azonban Európa-szerte látszik, hogy kevés a távol-keleti vendég. A japánok szinte teljesen eltűntek, és egyelőre nem tértek vissza hozzánk

– fogalmazott lapunknak Brogyányi Mihály idegenvezető.

Bár a visszaépülés a közelebbi európai desztinációkból indult meg a leghamarabb – a turisztikai szervezet szerint ennek megfelelően tavaly főként Csehországból, Ausztriából és Németországból érkeztek látogatók Pozsonyba –, a Nagy-Britanniából és az Amerikai Egyesült Államokból érkező turisták is újra megtalálták hozzánk az utat. A statisztikai adatok szerint a nyári hónapokban  vendégéjszakák száma elérte a járvány előtti, 2019-es év 70 sz

Észlelhető fellendülés

Hírdetés

 – Ha összevetjük ezeket az adatokat az előző időszakkal, akkor a számok lassan közelítenek a 2019-es, a pandémia előtti legutolsó évhez – erősítette meg Július Buday, a BTB szóvivője.  Az élénkülés tendenciáját támasztják alá a fővárosi idegenvezetők is, akik szerint a helyzet ugyan még korántsem a régi, de a járványévekhez képest jelentős a változás.

– Nekem kiépített kapcsolataim vannak különböző utazási irodákkal, olyan társaságokkal, szervezetekkel, amelyek utazásokat szerveznek, enélkül egy idegenvezető nem igazán tud megélni ezen a pályán.

Az én munkám 80-90 százaléka hónapokra előre meg van szervezve, és Pozsonyban elsősorban magyar turistacsoportokkal foglalkozom. Időnként persze előfordulnak eseti felkérések is, ami mindig jól jön, de nem ezek teszik ki a munkám nagy részét, amiből szerencsére, nekem jelenleg van elég

– tette hozzá Brogyányi Mihály.

2030-as jövőkép: Pozsony, a 72 órás város

A számok persze továbbra sem tükrözik a fővárosban rejlő lehetőségeket, hiszen a turizmus csak a tavalyi év tavaszán kezdett fokozatosan újra fellendülni. Ráadásul Pozsonyt turisztikai szempontból korábban kétnapos városként emlegették, mivel a külföldi turisták átlagosan két éjszakánál kevesebbet töltöttek itt.

Ezen igyekszik változtatni a Pozsonyt 72 órás városként népszerűsítő, néhány éve elindított stratégia is – egyelőre azonban nem nagy eredménnyel. A fővárosi önkormányzat és a BTB koncepciójának lényege, hogy olyan programot kínáljanak az ide látogatóknak, amely arra ösztönzi őket, hogy a városban töltsék az éjszakát, ne csak egy gyors sétát tegyenek a városközpontban. A számok azonban azt mutatják – 2022 első kilenc hónapjában 1,88 volt az egy főre jutó vendégéjszakák száma –, hogy egyelőre a turisták viselkedésében nem történt jelentős és tartós változás.

Mire számíthatunk 2023-ban?

Bár a főváros bizakodó az idei szezont illetően, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint az idegenforgalom idén még nem éri el a járvány előtti szintet. A világszervezet szerint a növekedés üteme a következő hónapokban lassulhat, mivel a turizmus fellendülését még mindig befolyásolhatja a háború, a tartósan magas infláció és a megugró energiaárak miatti kihívásokkal teli gazdasági környezet. A turisztikai trendeket elemző Tourism Economics Oxford Company legkorábban 2025-ben várja a világjárvány előtti számok visszatérését, de az emelkedő infláció miatt ez akár későbbre is tolódhat.

A Booking társaság felmérése (amelyben 32 ország több mint 24 000 utazója vett részt), azt támasztja alá, hogy az utazási igény az emberek 72%-a számára még mindig előkelő helyen szerepel. Sokan ugyanis szeretnék pótolni a járvány idején elvesztegetett időt, és végre valóra váltani utazási álmaikat. Persze napjainkban a legtöbben jobban odafigyelnek arra, hogyan tudják a legtöbbet kihozni az utazásra szánt költségvetésükből.

Megjelent a Magyar7 2023/22. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »