Újabb részletek a baltimore-i hídkatasztrófáról

Újabb részletek a baltimore-i hídkatasztrófáról

Az amerikai kutatóegységek szerdán folytatták a Washingtonhoz közeli Baltimore-ban összeomlott híd romjainál eltűnt és kedden este hivatalosan halottnak nyilvánított hat munkás utáni keresést, miközben részletek is kiderültek a híd összeomlása előtt történtekről.

A hat szerencsétlenül járt ember a hídon dolgozó karbantartó munkás volt, aki a szerdán közölt részletek szerint épp szünetet tartott és egy furgonban ült, amikor a meghibásodott konténerszállító hajó a Francis Scott Key Bridge egyik tartópillérének ütközött, és az egész híd leszakadt.

A Brawner Builders építési vállalkozásnak összesen nyolc dolgozója végzett útjavítási munkát a baleset idején, és kettőjüket tudták kimenteni a vízből a gyorsan helyszínre érkező mentőegységek, egyiküket súlyos állapotban vitték kórházba.

A feltételezett halálos áldozatok közül részben a munkáltató, részben diplomáciai képviseletek közlése szerint ketten guatemalai állampolgárok voltak, valamint Salvadorból, Hondurasból és Mexikóból származó is volt köztük.

A rendőrségi felvételen az hallható, hogy egy-egy járőrt irányítottak a híd mindkét felhajtójához a forgalom teljes leállítására, azzal magyarázva, hogy egy irányíthatatlanná vált hajó közelít a hídhoz.

A diszpécser ezt követően azt az utasítást adta, hogy miután sikerül leállítani a forgalmat, bizonyosodjanak meg arról, hogy senki nem tartózkodik már a hídon, mert többen dolgoznak rajta, akiket szintén le kell hozni. A kivezényelt rendőrtiszt azzal felelt, hogy amint a többi egység kiérkezik, felmegy a hídra, majd kevesebb mint egy perc múlva jelentést tett arról, hogy a teljes híd összeomlott – derül ki a hatósági rádión folytatott beszélgetésből, majd ezt követően az is hallható, hogy a hídon tartózkodók felkutatása érdekében mentőegységeket rendelnek ki.

Hírdetés

A katasztrófa körülményeinek részletes vizsgálatát az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület vezeti, amelynek igazgatója, Jennifer Homendy kedden azt közölte, hogy a nyomozás részletesen kitér majd a szingapúri zászló alatt hajózó Dali konténerszállító dokumentumaira, műszaki állapotának és felülvizsgálatának múltjára.

A hajót üzemeltető Synergy Marine PTE Ltd. közleményben tudatta, hogy a hajó legénysége épségben van, valamint a kormányhídon a kifutás idején szolgálatot teljesítő két révkalauz is. Hozzátették azt is, hogy mindenben együttműködnek a szövetségi hatóságokkal a vizsgálat során.

Joe Biden elnök kedden tett nyilatkozatában minden lehetséges segítséget kilátásba helyezett a katasztrófa utáni helyreállításhoz és az újjáépítéshez.

A Francis Scott Key Bridge összeomlása miatt le kellett állítani Baltimore kikötőjének forgalmát, ami az Egyesült Államok keleti partjának meghatározó közlekedési csomópontja, különösen a mély víz miatt, amely nagy tengerjárók számára is járhatóvá teszi.

Ben Cardin, Maryland állam szenátora kedden a helyszíni tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a kikötő újranyitásának prioritásnak kell lennie, mert az kulcsfontosságú a régió gazdasága számára, de az egész országban éreztetheti hatását a szállítási lánc megakadása révén.

A Patapsco folyó torkolata felett ívelő, több mint két és fél kilométer hosszúságú híd építését 1972-ben kezdték meg és 1977-ben fejezték be.

A hidat a világ legnagyobb többtámaszú, rácsszerkezetű építményei között tartották számon: a legszélesebb nyílása 366 métert fogott át, középső részén pedig 56 méterrel magasodott a víz fölé.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »