Új orchideát neveztek el Ferenc pápáról Szingapúrban

Új orchideát neveztek el Ferenc pápáról Szingapúrban

Szeptember 12-én, csütörtökön reggel Ferenc pápa a szingapúri parlamentben kezdte a napot: udvariassági látogatást tett az államfőnél, utána találkozott a miniszterelnökkel, majd az egyetemen beszédet mondott mintegy ezer ember előtt, akik a szingapúri politikai, civil és diplomáciai élet képviseletében voltak jelen. Helyi idő szerint 17.15-kor szentmisét mutatott be a város stadionjában.

A Szentatyát reggel 9 órakor üdvözölték hivatalosan a szingapúri parlament épületében, ahol egy gyönyörű fehér orchideával várták, melynek cserepébe a pápa maga helyezte el a kis táblát, rajta a felirattal: „Őszentsége Ferenc pápa Dendrobium” – egy új hibrid orchideát neveztek el Ferenc pápáról a városban, ahol mindenhol orchideák százai függenek.

A csodaszép elefántcsontfehér virágról ITT láthatnak fotókat.

A Szentatya az elnöki palota vendégkönyvébe a következő szavakat írta:

A pápa udvariassági látogatást tett az államfőnél, utána találkozott a miniszterelnökkel, majd beszédet mondott mintegy ezer ember előtt, akik a szingapúri politikai, civil és diplomáciai élet képviseletében voltak jelen a Szingapúri Nemzeti Egyetemen (NUS).

Háláját fejezte ki a szingapúri hatóságok szívélyes fogadtatásáért. A jelenlevőkhöz intézett beszédében kiemelte Szingapúr egyedülálló szerepét a mai világban, jelentőségét a kereskedelem területén és a népek találkozási pontjaként.

A pápa hangsúlyozta a városállam átalakulását, és elismerését fejezte ki „rendíthetetlen elkötelezettségéért a fejlődését elősegítő projektek és kezdeményezések végrehajtása iránt”. Megjegyezte:

Utalt Lee Kuan Yew, Szingapúr első miniszterelnökének örökségére, kiemelve, hogy az ő elgondolása és vezetése fektette le az ország gyors növekedésének és átalakulásának alapjait.

Hírdetés

Ferenc pápa ezután szólt arról, hogy Szingapúr elkötelezett nemcsak a gazdasági növekedés, hanem a társadalmi igazságosság és a közjó előmozdítása mellett is. Elismerte az ország erőfeszítéseit annak biztosítására, hogy minden polgár részesedhessen a haladásból az állami lakhatást, a magas színvonalú oktatást és a hatékony egészségügyi rendszert biztosító politikák révén. A pápa reményét fejezte ki, hogy ezek az erőfeszítések folytatódnak mindaddig, „amíg minden szingapúri teljes mértékben nem részesül belőlük”.

Ugyanakkor óva intett attól a veszélytől, hogy „a pragmatizmust vagy az érdemeket mindenek fölé helyezzék”, ami akaratlanul is a peremreszorultak kirekesztéséhez vezethet. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, ahogy ezt gyakran teszi, hogy fontos a szegényekre és idősekre is gondolni, valamint fontos védelmezni a migráns munkavállalók méltóságát. „Ezek a migránsok nagymértékben hozzájárulnak a társadalomhoz, és méltányos bért kell nekik biztosítani” – figyelmeztetett Ferenc pápa a szingapúri hatóságokhoz intézett beszédében.

A pápa ezután aláhúzta a hiteles emberi kapcsolatok ápolásának fontosságát, különösen a digitális korszakban. Arra buzdította a szingapúriakat, hogy a technológiai fejlesztéseket használják a „megértés és a szolidaritás előmozdítására” ahelyett, hogy elszigeteljék az egyéneket egy „hamis és megfoghatatlan valóságba”.

Ferenc pápa hangsúlyozta továbbá a különböző etnikumok, kultúrák és vallások harmonikus együttélését Szingapúrban. Ezt az befogadást – mondta a pápa – „elősegíti a mindenkivel konstruktív párbeszédet folytató állami hatóságok pártatlansága”, amely biztosítja, hogy minden egyén hozzájárulhasson a közjóhoz. Ez a kölcsönös tisztelet, párbeszéd és együttműködés elengedhetetlen a „konfliktusok és a káosz elkerüléséhez”, valamint annak biztosításához, hogy a fejlődés kiegyensúlyozott és fenntartható maradjon.

Beszéde végén Ferenc pápa köszönetet mondott Szingapúrnak a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért, elismerve a városállamot mint példát arra, hogy a kis nemzetek is jelentős hatást gyakorolhatnak a környezeti válság elleni küzdelemben. Felszólította Szingapúrt, hogy folytassa „az innovatív megoldások keresését a környezeti kihívások kezelésére”, és emlékeztette őket arra, hogy erőfeszítéseik más nemzeteket is erre ösztönözhetnek. Végül Ferenc pápa azért imádkozott, hogy Isten vezesse Szingapúr vezetőit népük szükségleteinek és elvárásainak megválaszolásában. Továbbá reményét fejezte ki, hogy az ázsiai nemzet folyamatos erőfeszítései továbbra is „a befogadás és a testvériség szellemét” tükrözik majd, mindenki javát szolgálva. „Isten áldja Szingapúrt!” – zárta beszédét Ferenc pápa a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőihez.

Az egyetemről visszatérve a Xavéri Szent Ferenc Lelkigyakorlatos Központba, szingapúri szálláshelyére, a pápa fogadta Lee Hsein Loongot, az ázsiai ország korábbi miniszterelnökét és feleségét. Lee Szingapúr első miniszterelnökének a fia, aki Cambridge-ben és a Harvard Egyetemen végzett tanulmányait követően politikai pályára lépett, és 2004-től az ország miniszterelnöke volt négy mandátumon keresztül.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »