Új görögkatolikus bölcsőde alapkövét tették le Encsen

Új görögkatolikus bölcsőde alapkövét tették le Encsen

Letették a görögkatolikus bölcsőde alapkövét Encsen június 14-én. Az új intézmény két csoport fogadására lesz alkalmas.

A Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményei Fenntartója (MEKIF) sikeresen pályázott bölcsődék építésére, így a közeljövőben Encsen és Szerencsen is elkezdődik egy-egy kétcsoportos bölcsőde kivitelezése.

Encsen június 14-én került sor a bölcsőde ünnepélyes alapkőletételére. Az eseményen részt vett többek között Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök; Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő; Bialkó Mária, a MEKIF igazgatója; Mikola Gergely, Encs város polgármestere; Pacsai János encsi parókus, valamint a tervezés, kivitelezés munkálataiban részt vevő vállalkozók.

Bialkó Mária köszöntője Hörcsik Richárd osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait. Kiemelte, hogy a Szentírásban több alkalommal is tanúi lehetünk Jézus végtelen bölcsességének, amikor kinyilatkoztatja, hogy a gyermekek által mennyi szép és jó dolog történik a világban. Az országgyűlési képviselő beszédében elhangzott: a görögkatolikus egyház soha nem a könnyebb utat választotta, hanem a helytállást, a hűséget, melyeknek most érik be a gyümölcse. Az évezred elején még alig volt néhány intézmény a görögkatolikus egyház fenntartásában, most viszont már elmondható, hogy jelenléte széles körben tapasztalható, sőt megerősödött az intézményfenntartás területén is. Az új bölcsőde által nemcsak a szülők tudhatják majd jó körülmények között gyermekeiket, hanem hat új munkahelyet is teremt az intézmény a városban – mondta Hörcsik Richárd.

Mikola Gergely polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a polgári lét velejárója a választási lehetőség. Encs városa is alternatívát tud kínálni a szülőknek gyermekeik elhelyezésének színteréül a bölcsődétől az általános iskola végéig. Különösen most, hogy egyházi fenntartású intézmény alapkövét rakják le. Nehéz út vezetett idáig, sokáig keresték a megfelelő helyszínt, mire sikerült megtalálni a legmegfelelőbbet. A polgármester kifejezte bizonyosságát, hogy a görögkatolikus bölcsőde megfelelő helyszín lesz arra, hogy a gyerekek a legjobb nevelést kapják. Megköszönte a tervezők és a MEKIF igazgatójának együttműködését, hogy a legmegfelelőbb tájolással, módosításokkal készülhetett el az épület tervrajza és majd az épület maga.

Az ünnepi beszédek után a MEKIF által fenntartott edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora következett: Csete Blanka és Vasmán Emma egy-egy verset adtak elő, Béres Julianna pedig népdalt énekelt.

Hírdetés

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök végezte el a szentelési szertartást, melynek keretében elmondta, milyen fontos az a szentírási gondolat, mely az alapkövön is szerepel: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket!”

A megszentelt helyre Orosz Atanáz püspök, Pacsai János, Hörcsik Richárd, Mikola Gergely és Bialkó Mária együtt helyezték el az időkapszulát, majd az alapkövet.

A kapszulába olyan tárgyakat helyeztek el, melyek fontosak az új intézmény életében, valamint jelen korunk meghatározó dokumentumai, az Egyház jelképei.

Szöveg: Töttös Melinda

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »