Üdítő folklórfesztivál Feleden – KÉPEKKEL

Üdítő folklórfesztivál Feleden – KÉPEKKEL

Két év kényszerszünet után rendezték meg újból a Területi Gyermek Folklórfesztivált Feleden, amely immár a 27. volt a sorban. Az idei találkozó központjában ezúttal a medvesaljai tájegység állt.

A Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya a Gömör-Kishonti Művelődési Intézettel, a Csemadok Feledi Alapszervezetével és Feled községgel karöltve rendezi meg a fesztivált, amelyre a rimaszombati járás magyar tannyelvű alapiskoláiban működő gyermek néptánc-, illetve folklórcsoportokat várják évről-évre. Idén hét iskolából összesen 135 gyerek vett részt a rendezvényen.

Tavaszi lelki felüdülés

A találkozót Mihályi Gábor, Feled község polgármestere és Agócs Ildikó, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának alelnöke nyitotta meg közösen, s mindketten nagy örömüket fejezték ki, hogy ismét gyerekzsivajjal, jókedvvel telhet meg a feledi kultúrház. Mihályi Gábor a különböző korlátozó intézkedések eltörlése után igazi tavaszi lelki felüdülésnek nevezte a rendezvényt.

Povinszky Elvira főszervező, a Csemadok Területi Választmányának titkára elmondta, hogy a rendezvény kezdetben tényleg fesztiválként indult, amikor is minden csoport készült valamilyen tánccal, táncanyaggal és ezt bemutatták. A szakemberek aztán értékelték ezt a munkát, tanácsot adtak a csoport vezetőinek.

Mintegy nyolc évvel ezelőtt a lektorok ajánlására változtattunk a fesztivál jellegén és a bemutatótáncokon kívül az új táncanyag, népdalok, népi játékok elsajátítására fókuszálunk.

Csoportokba osztjuk a gyerekeket, akik egymás után abszolválják a foglalkozásokat és a következő évben valamelyik gyerekcsoport bemutatja azt – részletezte Povinszky Elvira, aki szerint érezhető volt, hogy nagyon készültek a gyerekek és nagy örömmel tértek vissza a „folklór-életbe.”

Medvesaljai gyűjtésből dolgoztak

Az idei fesztivál témája a medvesaljai tájegység volt, a táncokból (botoló, verbunk, csárdás) a füleki Kis Rakonca Néptáncegyüttes adott ízelítőt.

Hírdetés

A gyerekek a nap folyamán Varga Norbert vezetésével elsajátíthatták a medvesaljai táncok alapjait, Varga Lia a népdalokkal és népviselettel, Imre Mács Katalin pedig a gyerekjátékokkal ismertette meg a résztvevőket.

– Abszolút medvesalji gyűjtésekből igyekeztem válogatni a játékokat. Mindenféle játéktípusból hoztam párat, tehát volt itt guggolós körjáték, kiszámolók, mondókák, fogócskák. Ezeket még Somoskői Ágnes kolléganőm gyűjtötte Tajtiról, Újbástból, Vecseklőről és a környező falvakból. A legtöbb gyerekjáték azonban más szöveggel, más dallammal, vagy más változatban, de nagyon sok tájegységen belül előfordul – árulta el Imre Mács Katalin.

 A gyerekek nagyon élvezték a játékokat, sőt a 45 perc néha még kevésnek is bizonyult, mert annyira belelendültek. Egy dolgot azonban szeretnék kiemelni, hogy játékra kényszeríteni gyereket nem lehet. Játszani csak szívből lehet és spontán.

Ha valakin úgy látom, hogy csak nézelődik, nincs kedve, akkor kivonom a játékból, de aztán az a tapasztalat, hogy mindig kedvet kap – tette hozzá.

Játékos tanulás

Varga Lia tanár, a Rakonca Néptáncegyüttes alapítója elmondta, hogy a rendhagyó népzeneórán néprajzi ismeretekre is szert tesznek a gyerekek. Ő két olyan dalt hozott Medvesaljáról, amelyek tele vannak régies szavakkal, s a dal tanulása közben a gyerekek a tájszavak jelentésével is megismerkedhetnek.

Plasztikusan, a képzelőerőt életre hívva próbáljuk elmagyarázni ezeknek a szavaknak az értelmét és így hangoztatjuk a dalokat. A technikára, a tájszólásra külön ügyelünk.

A gyerekek olyan játékos foglalkozáson vesznek részt, amelyen keresztül igazából a ritmikát, a hangképzést, magát a technikát és a tájszólást is gyakorolhatják – fejtette ki Varga Lia.

 – Az egyik dal a rátócska dallama. A rátó agyagból készült vizesedény, amit régen ritmusosan körbe dobáltak a lányok. Akinél utoljára maradt azé volt a szerencse, és ez egy ilyen szerelmi varázslás is volt egyben. A másik dal pedig egy legény-leány csúfoló. Mindkét dal gömöri, de el kell mondani, hogy itt Gömörről, mint nagytájról beszélünk, aminek az egyik széle Medvesalja. Ezek a dalok pedig nem különülnek el markánsan, átnyúlnak egyik tájegységből a másikba – részletezte Varga Lia, aki ajándékkal is készült a gyerekeknek: a fiúk pitykét, a lányok matricát kaptak.

Megjelent a Magyar7 2022/19. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »