Tüntettek a pedagógusok

Tüntettek a pedagógusok

Három országos pedagógus-szakszervezet rendezett tüntetést tegnap a kormánypalota előtt az öt éve hatályos közalkalmazotti bértörvényben előirányzott, de rendre elnapolt béremelések azonnali bevezetését követelve.

Az ország valamennyi megyéjéből összesereglett több száz szakszervezeti képviselő azt sérelmezte, hogy az egyre növekvő, immár 13,8 százalékos infláció közepette az oktatási alkalmazottak bérének vásárlóereje nemhogy emelkedett volna, hanem drámai módon csökkent. Cornelia Popa-Stavri, az oktatási szabad szakszervezetek szövetségének főtitkára szerint a törvényben 2022-re előirányzott közalkalmazotti bérek maradéktalan kifizetése sem fedezné az utóbbi évek együttes pénzromlását. A szakszervezetek arra panaszkodtak, hogy januári kétórás figyelmeztető sztrájkjuk óta a kormány nem ült tárgyalóasztalhoz velük, és még csak ütemtervet sem ajánlott a törvényben előírt béremelések bevezetésére. A pedagógusok felháborító, „burkolt fenyegetésnek” nevezték, hogy béremelések helyett az adóhatóság április végén útmutatót tett közzé arról, hogyan kell a pedagógusoknak adózniuk a korrepetálással szerzett kiegészítő jövedelmük után.

Hírdetés

Romániában 2017-ben a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt az akkor Liviu Dragnea volt pártelnök által irányított szociáldemokrata kormánytöbbség, s bár erre még azóta sem került költségvetési fedezet, nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el. Mivel az idei költségvetés megtervezésekor is ez történt – az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét –, a tavaly elszabadult energiaárak és a növekvő infláció miatt már egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, a pedagógusok mellett a rendőrök is több pénzt követelnek, a bukaresti metró személyzete pedig egyenesen sztrájkkal fenyegetőzik. A kormány a társadalmi feszültség enyhítésére hétfőn újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagot fogadott el, amely július 1-jétől a közszférában is béremeléseket irányoz elő: a közalkalmazottak egyelőre a 25 százalékát kapnák meg annak a béremelésnek, amely az egységes bértörvény alapján megilletné őket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »