Magyar Szakszervezeti Szövetség: a munkavállalók öntudatára is szükség volna

Magyar Szakszervezeti Szövetség: a munkavállalók öntudatára is szükség volna

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a szakszervezetek nincsenek jó helyzetben ma Magyarországon, mert a hazai szociális párbeszéd színvonala elmarad az európai színvonaltól.

A legfontosabb cél, hogy megfelelő szintű érdemi szociális párbeszéd alakuljon ki Magyarországon a jövőben – mondta az InfoRádióban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

„Ez az egyik legfontosabb alapja lehet annak, hogy az európai uniós minimálbér-irányelv hazai átültetése megfelelő módon valósulhasson meg. Magyarországon egy eleme alapvetően hiányzik a szociális párbeszédnek, és ez pedig az ágazati szintű párbeszéd. Magyarországon nagyon alacsony a kollektív szerződési lefedettség, kevesebb mint 20 százaléknyi munkavállalót érintenek kollektív megállapodások, míg az európai uniós irányelv is azt célozza meg, hogy ez a lefedettség 80 százalékra növekedjen, illetve érjen el valamennyi tagállamban a 80 százalékot” – ecsetelte Zlati Róbert.

Szerinte ehhez

Hírdetés

nemcsak a szakszervezeteket kellene megerősíteni, ami jogszabályi változtatásokat is igényelne, hanem a munkavállalók részéről is szükség lenne nagyobb támogatottságra.

„De ugyanilyen fontos lenne a munkáltatói oldal érdekeltségének a megteremtése is. És persze a jogszabályok, ezáltal a kormány hozzáállásbeli változása is, hogy ez megvalósulhasson.”

Ennek egyik eleme lenne a korlátozásmentes sztrájkjog – mondta Zlati Róbert.

„Alapjogként tekintünk a sztrájknak az intézményére, illetve a sztrájkjogra. Ez ma sok ágazatban alapvetően korlátozott. Van, amikor napi jogszabályalkotással gátolt. Ezen szükséges lenne változtatni, a szakszervezeteknek a működési támogatását is jó lenne visszaállítani arra a szintre, amelyre korábban A munka törvénykönyvében volt lehetőség. Ezeket kellene visszaállítani, például a munkaidőkedvezményt vagy az oktatási munkaidőkedvezményt.”

Zlati Róbert szerint a magyar oktatás ma nem készíti fel a munka világára a fiatalokat, pedig ott jobbak a munkafeltételek, fizetések, ahol jól működő szakszervezetek vannak – tette hozzá a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »