Trumpot bírálta Amerikában Zelenszkij: valójában nem is tudja, hogyan állítsa le a háborút

Trumpot bírálta Amerikában Zelenszkij: valójában nem is tudja, hogyan állítsa le a háborút

A hétvégén a New Yorkernek adott interjújában Volodimir Zelenszkij az orosz háború kezdete óta az egyik legkeményebb kritikáját fogalmazta meg bármelyik amerikai tisztségviselővel szemben, amikor a republikánus alelnökjelöltről, J.D. Vance szenátorról kérdezték.

A Fox News szemléje szerint az elnök beszélt a vitatott 2024-es amerikai elnökválasztásról is, mind Biden elnökről, mind Harris alelnökjelöltről, mind pedig Donald Trump republikánus elnökjelöltről, de amikor Vance-ről kérdezték, Zelenszkij radikálisnak nevezte őt, és figyelmeztetett, hogy ha elfogadják az ukrajnai háború befejezésére tett javaslatát, az egy "globális leszámolást" idézne elő.

Vance arról beszélt néhány hete, hogy ha bekerül a Fehér Házba, Trump együttműködne Oroszországgal, Ukrajnával és az európai vezetőkkel egy békés rendezés érdekében, amely Moszkvának adná a 2022-es inváziója óta elfoglalt területeket.

Amennyiben Kijev beleegyezne a terület Oroszországnak ajándékozásába, akkor a jelenlegi frontvonalak mentén demilitarizált övezetet hoznának létre, Ukrajnát megerősítenék egy harmadik orosz inváziótól való elrettentés érdekében, és Kijev beleegyezne, hogy feladja a NATO-csatlakozási terveit – ez a javaslat pedig nyugati biztonsági szakértők szerint jelentős győzelmet jelentene Vlagyimir Putyin orosz elnök számára.

Ha ez lenne a terv, akkor Amerika globális konfliktus felé tartana. Ez azt jelentené, hogy bárki is ellenőriz egy adott területet, nem az a jogos tulajdonos, hanem az, aki egy hónapja vagy egy hete géppisztollyal a kezében bejött, az a főnök – mondta Zelenszkij.

Az elnök azt állította, hogy ez a hozzáállás nemcsak Kijevnek és az ukrán népnek kerülne sokba, hanem mindenütt veszélyeztetné a világrendet, így a Közel-Keleten is, és mindenütt, ahol Kína a nyugati érdekeket fenyegeti. "Olyan világba kerülnénk, ahol az erő egyenlő az igazsággal. Ez egy teljesen más világ lenne, egy globális leszámolás" – mondta Zelenszkij.

Trump valójában nem is tudja, hogy állítsa le a háborút

A Vance-szel szembeni kritikája ellenére Zelenszkij igyekezett kiemelni, hogy más tapasztalatokat szerzett a republikánus elnökjelölt-aspiránsokkal való kapcsolata során.

– Azt kell mondanom, hogy Trumppal nem így volt. Beszéltünk telefonon, és az üzenete olyan pozitív volt, amennyire csak lehetett az én szemszögemből – mondta Zelenszkij, elismételve a Trump által mondottakat, minthogy "megértem" Zelenszkij helyzetét és "támogatást fogok nyújtani" Ukrajnának. Viszont Trumpot eközben bírálatok érték, amiért nem részletezte, hogy kormánya mit tenne Ukrajna megsegítése érdekében, bár hangosan bírálta a Washington által Kijevnek nyújtott segélyek összegét.

Hírdetés

A volt elnök kijelentette, hogy megválasztása esetén még azelőtt véget vet az Ukrajna és Oroszország közötti háborúnak, hogy 2025 januárjában átvenné a vezetői posztot, bár azt nem fejtette ki, hogyan fogja ezt megtenni.

– Trump politikai nyilatkozatokat tesz a választási kampányában. Ám az az érzésem, hogy nem igazán tudja, hogyan állítsa le a háborút, még ha azt is gondolja is, hogy tudja, hogyan – mondta Zelenszkij. "Ebben a háborúban gyakran minél mélyebbre ásunk, annál kevésbé értjük" – tette hozzá az elnök.

Bident is zsarolja a zsidó

Zelenszkij, aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, hogy részt vegyen az ENSZ gyűlésén, elmondta, hogy találkozni fog Bidennel, hogy bemutasson egy "győzelmi tervet", amely "a nyugati szövetségeseket még inkább egyesíteni kívánja Oroszországgal szemben", és jobban biztosítaná Ukrajnát.

Nem részletezte, hogy mi szerepel a tervben, de várhatóan további katonai segélyre és a nagy hatótávolságú csapásmérési tilalmak feloldására vonatkozó kérvényeket tartalmaz majd, bár az is lehet, hogy Kijev EU-hoz és más hasonló szövetségekhez való csatlakozásának felgyorsítására vonatkozó tervek is vannak benne – mélázott a portál.

– Egy erős Ukrajna tárgyalóasztalhoz kényszeríti Putyint. Meg vagyok erről győződve – mondta Zelenszkij. Vannak viszont olyan aggályai, hogy Biden elutasíthatja az Ukrajnának nyújtott további amerikai segítségre vonatkozó felhívásokat, mivel az elnökválasztás alig több mint másfél hónap múlva lesz. "Ez egy szörnyű gondolat. Ez azt jelentené, hogy Biden nem akarja úgy befejezni a háborút, hogy Oroszországtól megtagadja a győzelmet. És a végén egy nagyon hosszú háborúba kerülnénk, egy lehetetlen, kimerítő helyzetbe, ami rengeteg ember halálát okozná" – tette hozzá.

Zelenszkij azonban azt is elmondta, hogy Ukrajna hozzászokott ahhoz, hogy "B-tervben él", és nem "hibáztatja" Bident azért, ahogy a háború alakult.

– Végeredményben egy erőteljes, történelmi lépést tett, amikor úgy döntött, hogy támogat minket a háború kezdetén, és ez a lépés más partnereinket is arra késztette, hogy ugyanezt tegyék – summázott az elnök. Bár Zelenszkij arra is figyelmeztetett, hogy a háború diplomáciai befejezése csak akkor valósulhat meg, ha Kijev megkapja, amire szüksége van ahhoz, hogy megfelelő tárgyalási pozícióba kerüljön Moszkvával.

"Ha nem akarják, hogy ez a háború elhúzódjon, ha nem akarják, hogy Putyin még több ukrán életet oltson ki, akkor felajánlunk egy tervet Ukrajna megerősítésére" – mondta, majd azzal egészítette ki, hogy "ez nem fantasy és nem sci-fi, és ami fontos, nem kell az oroszok együttműködése a sikerhez."

"A terv leírja, hogy partnereink mit tudnak tenni Oroszország részvétele nélkül. Ha a diplomácia mindkét fél vágya, akkor mielőtt a diplomácia eredményes lehet, a tervünk megvalósítása csak rajtunk és partnereinken múlik" – tette hozzá Zelenszkij.

(Fox – Index nyomán)

Trump Zelenszkijről: ő a legjobb kereskedő, minden alkalommal 60 milliárd dollárral távozik az országunkból

Kijev nagyon szeretné már belerángatni a háborújába a Nyugatot: a NATO-csatlakozás a "győzelmi tervük" alapja


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »