Továbbra is nő a szamárköhögéssel fertőzöttek száma Csehországban

Továbbra is nő a szamárköhögéssel fertőzöttek száma Csehországban

Továbbra is nő a szamárköhögéssel fertőzöttek száma Csehországban. Az elmúlt héten további 1100 esettel bővült a fertőzöttek száma – jelentette be a Cseh Állami Egészségügyi Intézet (SZÚ), amely az év eleje óta csaknem 6400 fertőzöttet regisztrált.

„Idén már 101 fertőzött van az egy éven aluli gyermekek között. A legtöbb megbetegedést a 15 és 19 év közöttiek körében jelentették“ – magyarázta Štěpánka Čechová, a SZÚ szóvivője. Elmondása szerint a fertőzöttek 2,5 százaléka szorult eddig kórházi kezelésre.

A SZÚ tájékoztatása szerint a legtöbb megbetegedésről a Dél-csehországi kerületben számoltak be, ahonnan eddig 1059 fertőzöttet jelentettek. Ezt követi a Közép-csehországi kerület, Vysočina és Prága. A legkevesebb fertőzött a Karlovy Vary-i kerületben, mégpedig 52. Čechová hozzátette, hogy a fertőzöttek több mint 73 százaléka be volt oltva a betegség ellen.

Hírdetés

Az idei szamárköhögés-járvány több mint 60 éve a legerősebb Csehországban. Idén eddig három beteg halt meg szamárköhögésben, egy 62 éves férfi, egy 84 éves nő és egy egy hónapos kislány. A SZÚ kiemelte: mindhármuknak a szamárköhögés mellett más fertőzésük is volt.

Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy április végéig több mint 110 ezer szamárköhögés elleni oltóanyagot szállítanak le Csehországba. A miniszter a gyermekek újraoltására és a terhes nők beoltására szólított fel, mert a fertőzés éppen az újszülöttekre jelenti a legnagyobb veszélyt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »