További üzemanyag-áremelkedés várható. Mutatjuk, hogyan ugrottak meg az árak

További üzemanyag-áremelkedés várható. Mutatjuk, hogyan ugrottak meg az árak

Az üzemanyagárak az új év elejétől fogva folyamatosan emelkednek. A benzin és a gázolaj már átlagosan 15 centtel drágult. Az elemzők szerint az áremelkedés trendje egyhamar nem változik.

Míg az év fordulóján még örülhettek a gépjárművezetők a viszonylag olcsó üzemanyagnak, néhány héttel később már az elmúlt három hónap legdrágább benzinjét tankolhatták. Ennek a tendenciának az elsődleges oka a közel-keleti bizonytalanság volt, jelenleg azonban már az olajipari nagyhatalmak is szóhoz jutottak az ügyben.

Az üzemanyagok iránti kereslet nő, de az OPEC-kartell továbbra is korlátozza a kitermelést. Emiatt a globális tartalékok többéves mélypontra süllyedtek”

– jelentette ki Boris Tomčiak elemző.

Ennek eredményeként emelkednek az olajárak, miközben a nagykereskedelmi árrések is nőttek Európa-szerte. „A gázolaj esetében a nagykereskedelmi árrés tavaly szeptember óta a legmagasabb” – tette hozzá Tomčiak.

És ez nem jó hír a gépjárművezetőknek. A benzinkutak ugyanis nagyon gyorsan belefoglalják ezt a végső árakra.

Hírdetés

Az elmúlt hét napban az üzemanyagárak már kétszer emelkedtek, utoljára szerdán.

A benzin jelenleg egy hatvanöt euróba kerül, a gázolaj egy-két centtel olcsóbb, miközben az év fordulóján még 15 centtel kevesebbet fizettek értük a gépjárművezetők.

Az áremelkedés nem áll meg

Bár a jelenlegi geopolitikai bizonytalanság miatt nagyon nehéz megjósolni a fejleményeket, az elemzők hajlamosak azt hinni, hogy az áremelkedési tendencia folytatódni fog.

„Technikai szempontból egy növekvő ártrendben vagyunk, ami nem fordult meg, így valószínűsíthető a további áremelkedés” – jegyezte meg Marek Nemky elemző.

Az üzemanyagárak emelkedése folytatódni fog. Február végére további 2-3 centes literenkénti áremelkedésre számíthatunk”

– magyarázta Tomčiak. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a benzin lassan megközelíti az 1,70 eurót.

Az áremelkedés azonban valószínűleg még a következő hónapban sem áll meg. „Márciusban újabb áremelés is lehetséges. Az OPEC 90 dollár fölé szeretné felverni az olaj hordónkénti árát, ami jelenleg 82 dollár” – zárta Tomčiak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »