Tiltakoznak az ellenzék női képviselői a Büntető Törvénykönyv módosításának elfogadása miatt

Tiltakoznak az ellenzék női képviselői a Büntető Törvénykönyv módosításának elfogadása miatt

A Büntető törvénykönyv módosításának elfogadása a Szlovákiában élő nők jogainak lábbal tiprása – figyelmeztettek az ellenzéki pártok női képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon.

Hangsúlyozták, hogy

elutasítják az elévülési idő felére csökkentését a nemi erőszak és a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések ügyében.

Azt soha nem közülték, hogy a Büntető törvénykönyv módosításának ez lesz a következménye. Ha a PS nem hívta volna fel erre a figyelmet, a kormány úgy fogadtatta volna el a módosítást, hogy ezt észre se vesszük

– jelentette ki Zuzana Števulová (PS) képviselő. Szerinte nincs semmiféle magyarázat a jogszabályba való ilyen beavatkozásra.

Martina Holečková, a KDH parlamenti frakciójának vezetője szintén bírálta az elévülési idő csökkentését, és felszólította Richard Glück (Smer-SD) parlamenti képviselőt, kérjen bocsánatot a csütörtöki (február 8.) vitában a nemi erőszakkal kapcsolatban tett kijelentéseiért.

Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ-frakció) a nők és a gyerekek elleni lépésnek nevezte a módosítást.

Meg kell védeni a nőket

– mondta, és rámutatott, hogy egyes országokban éppen az elévülési idő meghosszabbításáról folyik a vita.

Hírdetés

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány és a TIS is bírálja az törvény módosítását

A Btk. jóváhagyott módosítása gyengíti a jogállamot és a korrupció elleni harcot – állítja a Transparency International Slovensko (TIS) és az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány.

A kormánypárti képviselők olyan Btk.-módosítást fogadtak el, amely jelentős mértékben csökkenti az állampolgárok biztonságát, és vonzóvá teszi a korrupciós bűnözést és a vagyon elleni bűncselekményeket

– figyelmeztetett az alapítvány.

A TIS feltételezi, hogy

az államfő megvétózza a törvényt, de azt ismét megszavazza a parlament, így végül az Alkotmánybíróság elé kerül.

Ennek ellenére most Szlovákia olyan helyzetbe került, hogy nagyon nehéz felmérni, milyen hatásai lesznek a büntetőjog ilyen módosításának. A parlamenti vita végén ezt nagyon jól szemléltette az az indulatos vita, amelyet az elévülési idő lecsökkentése váltott ki a nemi erőszakok esetében, vagy a Tupý-gyilkosság lehetséges elévülése

– hangsúlyozta a szervezet.

A TIS ezért felszólította a politikusokat, hogy a módosítást még a hatályba lépése előtt vonják vissza, és induljon róla szakmai vita, valamint szabályos jogalkotási eljárás.

A TIS a törvény jogállamiságra és a bűnüldözés hatékonyságára gyakorolt hatása miatt aggódik, beleértve a még folyamatban levő ügyek elkövetőinek megbüntetését is. A Büntető törvénykönyv módosítását csütörtökön (február 8.) hagyta jóvá a parlament. Ennek értelmében megszűnik a Különleges Ügyészség (ÚŠP). Számos büntetési tétel csökken, változik a gazdasági bűncselekményekkel okozott károk nagyságának besorolása, és több bűncselekménynél módosul az elévülési idő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »